Прочитај ми чланак

Србине, само гурај главу у песак: Вучић дао зелено светло и Рио Тинту

0

Председник Србије Александар Вучић одржао је почетком децембра састанак у Бриселу са представницима Мерцедеса, компаније Рио Тинто и Европске банке за обнову и развој, а повод је био велика инвестиција која, како се наводи, би требало да стигне у Србију. Према незваничним информацијама до којих је дошао наш портал, овај посао, који ће склопити Влада Србије, вредан је око 2,7 милијарди евра.

На састанку у децембру је договорено да уговор буде потписан крајем фебруара, те да ће јавност све информације о инвестицији добити у марту. Како се наводи, Србија би требало да добије фабрику електричних аутомобила, а ова инвестиција би требало да буде једна од тзв. „шаргарепи“ за Србију уколико прихвати француско-немачки предлог за Косово и усклади своју спољну политику са Европском унијом.

Овим поводом наш портал се 14. фебруара обратио компанији Рио Тинто, али они нису желели да одговоре на наша питања.

Потврду информације о великој инвестицији која стиже у Србију покушали смо да добијемо у више места у Влади Србије, али нико није желео да се изјасни о томе. Из тога се могло закључити да се чека да лично Александар Вучић јавности саопшти ову вест.

Ова сазнања за Нова.рс потврдила су два извора са значајним контактима у бриселској администрацији, а делимично их потврђује и текст Демостата.

Да је заиста одржан састанак у Бриселу Вучић је потврдио током последњем заседања у Скупштини на ком је присуствовао. Додуше, том приликом, он није до краја испричао о чему је разговарао и ко су све били његови саговорници, већ се само осврнуо на информације да је разговарао о ископавању литијума.

“Неки су говорили да сам био на тајном састанку у Бриселу. Ево, да вас обавестим како изгледа тај тајни састанак. Са мном било двоје министара и двојица саветника и ми ишли да разговарамо са потпредседником Европске комисије о металима, минералима – од злата до калцита. Ја хтео да причамо о литијуму, али они не могу са мном да причају због наше неозбиљности о литијуму. То је та велика тајна и то је тај страшни злочин који сам починио”, рекао је Вучић.