Прочитај ми чланак

Србин.инфо на лицу места: Општа гужва у Скупштини, опозиција у клупама након 2019.

0

У Скупштини Србије данас се одржава конститутивна седница и то четири месеца од априлских избора.

Србин.инфо налази се на лицу места.

Скупштина – има све да пршти: Милица, Милош, Палма и Ћута седе један поред другог

11:50

Говор Владете Јанковића обележио данашњу седницу

Најстарији народни посланик у новом сазиву Скупштине Србије Владета Јанковић, који уједно и председава конститутивном седницом до избора председника парламента, пре него што је прогласио паузу обратио се народним посланицима и изјавио да би се у било којој земљи где десет година нема поштених избора у питање довео легитимитет не само само законодавне, већ и осталих грана власти.

„Поштених избора нема и не може бити докле год има притисака, поткупљивања и насиља, докле год се национални медијски простор не учини доступним свима, докле год изборне комисије буду чекале да уместо њих одлуче владајући политичари, докле год воља и хир једног човека буду изнад Устава Србије“, рекао је Јанковић.

11:42

Скупштина завршила са радом данас, наставак сутра

Седница се наставља сутра у 10 часова, саопштио је председавајући Владета Јанковић.

Он је додао и да ће се данас у 13 часова одржати и консултације.

11:37

Настављена седница Скупштине, посланици положили заклетву

Након што је Комисија за утврђивање сагласности уверења о избору посланика са извештајем Републичке изборне комисије о спроведеним изборима одржала седницу, Скупштина Србије наставила је са радом.

Након што су потврђени мандати, посланици у новом сазиву су положили заклетву.

11:27
Орлић: Испуњене све жеље опозиције, сви су добили прилику и фер однос

Кандидат за председника Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је, уочи конститутивне седнице парламента, да је за дијалог увек потребна воља две стране и оценио да су све жеље свим парламентарним странкама испуњене, па ће потпредседнике имати и они који су то желели, али нису мислили да је реално.

Он је за Радиотелевизију Србије изјавио да ће у новом сазиву Скупштине Србије бити седам потпредседника, управо зато да би и „они“ добили прилику.

10:23

Проглашена пауза

Владета Јанковић прогласио је паузу од сат времена, након чега ће бити настављена конститутивна седница.

Фото: Н.С.

 

10:15

Почела седница, председава Владета Јанковић

Владета Јанковић, као најстарији народни посланик, председава конститутивном седницом Скупштине Србије.

На дневном реду конститутивне седнице су следеће тачке: потврђивање мандата, избор председника Скупштине Србије, избор потпредседника, именовање генералног секретара, те избор чланова радних тела Народне скупштине и избор сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Владета Јанковић, као најстарији народни посланик, председава конститутивном седницом Скупштине Србије.

На дневном реду конститутивне седнице су следеће тачке: потврђивање мандата, избор председника Скупштине Србије, избор потпредседника, именовање генералног секретара, те избор чланова радних тела Народне скупштине и избор сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Посланик коалиције МОРАМО Радомир Лазовић је говорећи о ситуацији на Косову навео за портал Нова.рс да је добро што је дошло до одлагања мера које су договорене у Бриселу и додао да ово што се десило нам само показује колико српско друштво није упознато с оним што се дешава и шта се преговара.

„Ми ћемо као опозиција тражити да имамо увид у све што се преговара не само око Косова, већ и око свих других тема како људи не би били изненађени оваквим ситуацијама. Очекујем да се смање тензије и да не буде никаквих једностраних потеза. Мислим да није у реду с албанске стране да се овако прети силом“, рекао је Лазовић.

Говорећи о првим корацима у Скупштини Србије, Лазовић је навео да ће они инсистирати на две кључне ствари.

„Једна су огромне неједнакости у друштву, социјалне и економске. Имамо огромну инфлацију, цене хране више година за редом јако скачу. Друго су проблеми који се тичу здравља и животне средине. Имамо 15.000 људи који нам сваке године умре само од загађења ваздуха, тако да ће то бити кључне теме. Поред тога, биће и децентрализација“, изјавио је Лазовић.

Фото: Н.С.

 

09:54

Дачић: Бићемо део владајуће већине

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је јутрос да ће ова странка подржати избор Владимира Орлића за председника Скупштине Србије, као и да ће СПС бити део владајуће већине.

Фото: Н.С.

 

„Ја ћу бити шеф посланичког клуба. У разговору са председником Српске напредне странке (СНС) договорили смо да будемо део парламентарне већине и подржимо избор Орлића за председника Скупштине Србије“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

09:52

Опозицији понуђено да води пет скупштинских одбора

Фото: Н.С.

 

На консултацијама у Скупштини Србије, опозицији је понуђено и да води пет одбора. Према нашим информацијама, Странка слободе и правде, требало би да буде на челу Одбора за спољне послове, док ће председник Одбора за животну средину бити из странке Заједно. То ће, највероватније, бити Александар Јовановић Ћута.

Народној странци припашће место Одбора за културу и информисање, а спекулише се да ће на челу тог одбора бити Синиша Ковачевић. Коалицији „Нада“, како сада ствари стоје, требало би да припадне место председника Одбора за одбрану и унутрашње послове, док ће Одбор за дијаспору припасти Заветницима, као и место заменика председника Одбора за Косово и Метохију.

Ипак, све би требало да буде коначно познато данас, када би требало да буду одржане нове консултације.

09:51

СНС кандидује Орловића за председника Скупштине Србије

Српска напредна странка одржала је у суботу седницу Председништва на којој је одлучено да кандидат напредњака за новог председника Народне скупштине буде Владимир Орлић (39).

Са друге стране, на консултацијама у парламенту донета је одлука да скупштина има седам потпредседничких места, од којих су три предвиђена за опозицију. За та три места предложени су лидер ДС Зоран Лутовац, потпредседник ССП Борко Стефановић и генерал Божидар Делић испред коалиције НАДА

Потпредседничка места имаће и СНС, СПС, Савез војвођанских Мађара и Странка правде и помирења.

Како ће изгледати нови сазив Скупштине Србије

Републичка изборна комисија је тек почетком јула прогласила коначне резултате парламентарних избора одржаних 3. априла ове године. Листа око владајуће Српске напредне странке „Александар Вучић- Заједно можемо све“ имаће 120 посланика, „Уједињени за победу Србије“ имаће 38 посланика, док ће Социјалистичка партија Србије (СПС) имати 31.

Коалицији НАДА у Скупштини ће припасти 15 посланика, а коалицији „Морамо“ 13. Двери и Заветници имаће по 10 посланика. Кад су мањинске листе у питању, Савез војвођанских Мађара ће имати пет представника, Муфтијин аманет три, Заједно за Војводину и СДА Санџака по два, док ће једног посланика имати и Коалиција Албанаца долине.