Прочитај ми чланак

СРБИЈО, ПАМТИ! Овако су Вучићеви пријатељи најавили бомбардовање (ВИДЕО)

0

Након 22 године од агресије НАТО пакта на Савезну Републику Југославију, Тони Блер, тадашњи премијер Велике Британије, и Герхард Шредер, тадашњи канцелар Немачке, који су предводили напад, постали су најближи пријатељи и сарадници Александра Вучића, упркос томе што им је некад поручивао да ће одговарати у новом Нирнбергу.

Током бомбардовања СРЈ извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона. Процене штете коју је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди америчких долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а процене се крец́у између 1.200 и 2.500 погинулих и око 6.000 рањених.

Међу предводницима агресије, истицали су се Тони Блер и Герхард Шредер.

– Предузимамо ову акцију из једног врло једноставног разлога – да оштетимо српске снаге у довољној мери да спречимо Милошевића да настави своје подло угњетавање косовских Албанаца. Већ 400 стотина хиљада људи је расељено. Преко 250 хиљада остаје без кућа. Само прошле недеље, 25 хиљада људи је протерано из својих домова. То су сурове и стварне чињенице. Косово је на самом прагу Европе. Као што су претходне балканске кризе показале, ефекти се осећају надалеко – изјавио је Блер.

– Вечерас су ваздушне снаге НАТО почеле ударе на војне циљеве у Југославији. Ово ће учинити крај ужасним кршењима људских права и хуманитарној катастрофи на Косову. Југословенски председник Милошевић игнорисао је дипломатске напоре и југословенска тајна полиција водила је терор против етничких Албанаца на Косову. Међународна заједница не може да стоји по страни док се ова трагедија дешава. Не желимо рат, али желимо да се мир врати на Косово. Ми желимо мир на Косову чак и ако морамо да користимо војна средства да бисмо га постигли – рекао је Шредер.

У време док је био млађани радикал, понос и дика свог политичког оца, Војислава Шешеља, Александар Вучић је лидерима НАТО пакта, који су предводили агресију на СРЈ, претио новим Нирнбергом и суђењима за злочине почињене током бомбардовања.

– Истовремено, уверен сам, и изражавам уверење и наше владе, да ће они који јесу злочинци, а то су пре свих: Бил Клинтон, Тони Блер, Герхард Шредер и Жак Ширак, укоро, у неком новом Нирнбергу одговарати за све злочине које су починили над српским народом и над овом земљом – изјавио је, својевремено, Александар Вучић.

Да је танка линија између злочина и љубави, доказује и политика Александра Вучића. Све за власт, власт ни за живу главу!

Тако смо од претњи новим Нирнбергом добили Тонија Блера за саветника у влади Александра Вучића, сада и Ане Брнабић, а Герхард Шредер је проглашен пријатељем Србије и Вучића, који, како је саопштио напредњачки лидер, није ни учлествовао у агресији. Зато је на 18. годишњицу агресије Шредер и позван да одржи говор на напредњачком митингу у Арени.