Прочитај ми чланак

СРБИЈИ ПРЕТИ ВРЕЛО ПРОЛЕЋЕ: Каква ће бити ова земља после априла?

0

Таблоиди блиски ставовима власти укључили су се у препуцавање с опозицијом и међусобне оптужбе за подизање тензија у Србији застрашујућим насловиним странама да “Плаћеници из Украјине пале Београд”, уз могуће “атентате на државни врх”, да “Бошко Обрадовић блокира ауто-пут”, а “Тајкун Ђилас тражи хаос”…

Атмосфера се из дана у дан усијава, а непомирљиво подељени табори јавно пребројавају присталице које ће ускоро извести на улице најављујући велике априлске политичке непогоде. Опозиција 13. априла у Београду окупља грађане из целе Србије, а власт у српску престоницу позива људе из земље за 19. истог месеца.


За то време, питање ко жели српску крв на улицама намеће таблоид са чије насловне се поручује да је “Ђилас спреман на убиства”, а да опозиционари “Спремају мајдан у Србији”. Наводи се да лидер Двери Бошко Обрадовић тражи да се 13. априла Председништво Србије и Београд блокирају по угледу на демонстрације у Кијеву 2014, после којих је почео крвави рат.

 

Према речима члана Председништва СНС-а Владимира Ђукановића, украјински сценарио је упозорење које су пренели медији.

– Ако је то тачно, а јесте, нормално је упозорити и путем медија – каже Ђукановић за “Вести”.

“Украјински сценарио”

Он тврди да опозиција спрема “озбиљне конфликте и радикализацију свега” и тако подиже улог. Ђукановић је реаговао и на догађај од пре неколико дана када је Савез за Србију (СЗС)блокирао Коларчеву улицу врећама са песком, протестујући тако због затварања Трга Републике за саобраћај.

– Тим врећама су показали да раде исто што и у Украјини и да је исти сценариста тамошњих и догађања у Србији – закључио је Ђукановић.

Двери за такве наводе одговарају да је реч о обичним измишљотинама.

– Ова измишљотина има за циљ да изазове страх и сукоб међу грађанима. Осим ако режим не планира да доведе преко свог пријатеља Порошенка (Петра, председника Украјине) припаднике украјинских фашистичких фаланги из јединица Азов или Бандеровце да изазову хаос и крвопролиће у Београду – узвраћају из опозиције.

Блиски сусрет у Новом Саду

Новосађане је бринуо 12. април, за када су и власт и опозиција заказале митинг. Ипак СНС је одустала од тог датума и митинг померила за дан раније.

Протест 6. априла када опозиција иде до зграде ТВ Пинк, најављује се као миран и достојанствен, али одлучан. Можда баш тај дан када је у Другом светском рату бомбардован Београд буде генерална проба за митинге који ће уследити овог месеца.

Пребројавање на улицама

Да опозиција не жели насиље, у више наврата је поновио председавајући СЗС-а Бошко Обрадовић. Он стално указује да СЗС и грађани који протестују захтевају фер изборе и слободне медије и да од тога неће одустати.

Председник Србије Александар Вучић узвратио је позивом на митинг у Београду.

– Наш одговор биће да им покажемо само то колико нас има. Да 19. априла дођете, да целу Србију позовемо у Београд, да им покажемо колико је снажна, демократска, национална, али модерна, пристојна и јака Србија – поручио је Вучић из Зрењанина што је Обрадовић оценио “уводом у председников позив у некакав братоубилачки рат”.

Бирачки списак кључан

Шеф државе јасно је рекао да неће разговоре с опонентима. За то време опозиција хоће да разговара с председником, али само око његове оставке.

– Вучић по уставу није надлежан за захтеве протеста – објаснио је Бошко Обрадовић.

Драган Ђилас прецизирао је да је СЗС спреман за разговор са институцијама и са министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем о бирачком списку у ком има гласача скоро као становника.

МУП: Неће бити насиља

Министар полиције и потпредседник СНС-а Небојша Стефановић казао је да никаквог насиља 13. априла за када је најављен протест опозиционог СЗС-а неће бити.

Функционерка напредњака и министарка грађевине Зорана Михајловић каже да је она увек за ванредне парламентарне изборе, јер је то најбољи начин да се провери да ли су грађани задовољни радом Владе Србије.

– Ја сам увек била за изборе, невезано за протесте – нагласила је Зорана Михајловић без да је прокоментарисала најаву опозиције да под овим условима више никада неће изаћи на изборе.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!