Прочитај ми чланак

Србија спремна за суђење са Хрватском

0

medjunarodni-sud-pravde-vece

Београд — Министарство спољних послова поручује да се Србија озбиљно спримала за суђење пред Међународним судом правде по међусобним тужбама за геноцид с Хрватском.

Усмена расправа по међусобним тужбама Србије и Хрватске, почиње у понедељак, 3. марта, а завршава 1. априла, и за тај период суд је ставио ембарго на објављивање исказа сведока на главној расправи.

Српско министарство наводи да се пресуда не очекује пре јесени.

Суд у Хагу ће прво размотрити своју временску надлежност, односно може ли да разматра догађаје из периода пре настанка Савезне Републике Југославије, 27. априла 1992, а потом ће размотрити оптужбе за геноцид.

„Србија се веома озбиљно припремала за суђење, о чему говори и састав тима који ће нас заступати“, наводи се у саопштењу.

Министарство наводи да су у тиму поред српских правника и дипломата, и светски признати стручњаци: председавајући Међународнод удружења проучавалаца геноцида Вилијам Шабас, уредник Коментара Статута Међународног суда правде професор Андреас Цимерман, уредник Коментара Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида професор Кристијан Тамз и познати лондонски адвокат с богатим искуством и титулом Краљичиног саветника Вејн Џордаш.

„Србија ће искористит појављивање пред Међународним судом правде за достојно презентовање својих пажљиво припреманих и темељито документованих аргумената. Спремамо се за Хаг у уверењу да је највиша судска инстанца УН најбољи, ако не и једини адекватан међународни правни форум за разматрање међусобних оптужби“, наводи се у саопштењу.

Искази и унакрсно испитивање сведока и вештака две стране заказани су у хашкој Палати мира за 4. и 5. март. Суд је забрану њиховог објављивања до краја расправе образложио неопходношћу да „правда и узимање доказа буду темељно спроведени“, као и да се сведоцима „омогући да исказе дају независно“.

Извештачима је дозвољено да прате исказе сведока, али ће о њима јавност моћи да обавесте тек 1. априла. Идентитет и број сведока, суд и обе стране нису саопштили.

У првој недељи расправе, која почиње 3. марта, Међународни суд правде саслушаће аргументе Хрватске, као и сведоке обе стране.

Од 10. марта, заступници Србије ће узвратити излагањима о хрватској тужби, али и контра-тужби коју је званични Београд поднео против Загреба.

Друга рунда размене аргумената биће, уз паузе, одржана од 20. марта до 1. априла.

Хрватска је тужбу, због наводног геноцида, против тадашње СРЈ поднела у јулу 1999, а Србија је контратужбу суду доставила у јануару 2010.

Загреб је тужбом затражио да Међународни суд правде прогласи Србију кривом за кршење Конвенције о геноциду и наложи јој да казни све починиоце и Хрватској врати културна добра и плати јој ратну штету у износу који би утврдио суд.

У контратужби, Србија тврди да су хрватске власти починиле геноцид током операције Олуја, у намери да потпуно или делимично униште крајишке Србе као етничку групу.

(Бета)