Прочитај ми чланак

„Србија се неће противити чланству Косова ни у једној међународној организацији“

0

Специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Србије и Косова Мирослав Лајчак изјавио је да договор председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина Куртија представља прекретницу у процесу нормализације односа.

Обе стране сада треба да примене све чланове из договора о путу ка нормализацији односа Косова и Србије, казао је Лајчак у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) и Јуроњуз Србија.

То укључује и члан четири, у којем се каже да се Србија неће противити чланству Косова ни у једној међународној организацији, истакао је Лајчак и додао да Косово има обавезу да одмах почне са применом договора који се односи на формирање Заједнице општина са српском већином на Косову.

Лајчак је признао да је ЕУ начелно имала амбициознији план, који је подразумевао потписивање споразума и нацрт анекса са јасним временским оквирима и задацима.

Према његовим речима, није била могућа сагласност лидера око сваке тачке, а ту је било и одбијање српског председника да потпише документ, па је првобитни предлог и измењен.

Лајчак је најавио врло брзо састанак главних преговарача Србије и Косова, како би почео рад на примени одредби из договора који је постигнут 18. марта у Северној Македонији.

Већ смо почели интерне процедуре у Европској унији како бисмо формализовали овај фактор увођења тог дела агенде ЕУ за Србију и Косово, а као следећи корак у дијалогу позваћу главне преговараче у Брисел и разговараћемо о корацима за имплементацију, како бисмо били сигурни да имамо договор о томе, нагласио је Лајчак.

Питање које се често спомињало у јавном дискурсу било је потписивања споразума, рекао је Лајчак и објаснио да је предлог ЕУ, као посредника, био да се документи потпишу.

Вучић је сасвим јасно ставио до знања да није у позицији да потпише овај документ и цитирао је уставна ограничења, па смо се сагласили да ће документ бити формалан путем изјаве високог представника ЕУ Жозепа Борела и то је потпуно у складу са међународном правном праксом, нагласио је Лајчак.

Лајчак је указао да то значи да је овај документ обавезујући, званичан и формалан, па су бесмислене све спекулације о томе да ли је валидан или није.

Он је објаснио да ће бити успостављен Заједнички одбор који ће надгледати, оцењивати и извештавати о имплементацији, а њиме ће председавати ЕУ.

То је један од елемената анекса, где смо рекли да ће овај заједнички надзорни одбор бити основан у року од 30 дана. Сада интензивно радимо на дефинисању задатка за ову заједничку надзорну комисију, рекао је Лајчак и навео да ће и Косово и Србија бити део тог одбора.

Лајчак је истакао да ће ЕУ информисати државе чланице, па ће напредак на путу ЕУ и за Косово и Србију од сада зависити и од њихове примене одредби овог споразума и анекса.

Он је поновио да је ЕУ планирала врло конкретне рокове у почетном документу, али сада не жели да их наметне двема странама.

Морамо се сагласити око тога када се сретнемо, али то није тајна. Много пута смо рекли да желимо да завршимо овај процес током мандата тренутног руководства Европске уније, Европске комисије и америчке администрације, указао је Лајчак.

У наредној години биће нова политичка реалност, избори у Европи и у Сједињеним Државама и биће мање пажње и посвећености, предвидео је Лајчак.

Верујем да имамо довољно времена да се овај процес успешно оконча и да се спроведу одредбе овог споразума, али све зависи од посвећености страна, закључио је Лајчак.