Прочитај ми чланак

Србија пред банкротом – Ђилас: Вучић нас задужио за још 23,4 милијардe евра

0

Председник Странке слободе и правде Драган Дјилас данас је у писму Медјународном монетарном фонду (ММФ), Светској банци, Европској комисији и парламентарним групама у Европском парламенту изразио забринутост због, како је рекао, рапидног повећања јавног дуга Србије.

„Јавни дуг Србије је са 15 милијарди из 2012. године нарастао на 27 милијарди у 2020 години, при чему није јасно где је тај новац завршио јер је истом периоду окончан мали број инфраструктурних пројеката од значаја за градјане Србије“, навео је Дјилас у писму у који је агенција Бета имала увид.

Истакао је да додатни проблем представља „што се у претходних осам година Србија, по расту привредне активности, налази на зачељу земаља региона, па је самим тим и удео јавног дуга у бруто домаћем производу (БДП) значајно већи него 2012. године“.

„Медјутим, највише забрињава чињеница да је овај режим већ уговорио или најавио задужење од додатних 23,4 милијарде евра, што ће јавни дуг земље подићи на ниво 50,4 милијарде евра, што је више од актуелног годишњег БДП-а Србије“, указао је Дјилас.

Како је оценио, „структура новог задужења представља посебан проблем пошто се готово искључиво ради о кредитима страних влада, са лошијим условима финансирања, на основу којих се без тендера и по значајно вишим ценама ангажују изводјачи из земаља кредитора“.

Дуг Србије према страним владама је, навео је Дјилас, са 726 милиона евра у 2012. години порастао на близу 4,5 милијарди евра данас, „док ова влада буџетом, потписаним и јавно најављеним споразумима, планира да га у наредном периоду повећа на чак 25 милијарди евра“.

„Од тог износа, најмање 13 милијарди евра ће бити дуг према само једној земљи – Кини“, навео је у писму Дјилас.

По његовим речима, тај ниво јавног дуга је неодржив и Србија ће „за само неколико година упасти у дужничку замку земаља које се данас утркују да Србији одобре кредите са условима значајно неповољнијим од тржишних“.

„Због неповољних услова, изостанка тендера, ангажовања страних фирми и хроничног кашњења у фази изводјења, реализација ових пројеката ће додатно успорити привредни раст земље и убрзати миграцију стотина хиљада младих и стручних људи, који своју будућност више не виде у Србији“, истакао је Дјилас.

Он је, како је навео, „имајући у виду интерес Србије и њених градјана, који ће у наредном периоду бити приморани да отплаћују ове нерационалне дугове“, апеловао на ММФ, Светску банку, Европску комисију и парламентарне групе у Европском парламенту да искористите свој ауторитет и позитивно утичу на економску политику владе, „како би се задуживање земље са једне стране успорило, а са друге преусмерило ка медјународним финансијским институцијама“.

То је, по оцени Дјиласа, један од основних предуслова да Србија избегне „дужничко ропство и вишегодишњу економску рецесију“.