Прочитај ми чланак

Србија одустала од 5Г мреже и због Вашингтонског споразума

0

Вест да Србија одустаје од увођења 5Г мреже није последица тога што су се грађани изјаснили да је не желе, како је то јавности објаснила премијерка Ана Брнабић, већ је то чисто политичка одлука и почетак примене споразума потписаног у Вашингтону, када се председник Србије Александар Вучић обавезао да неће узимати опрему од непоузданих произвођача - читај кинеског Хуавеја. Овако политички аналитичари оцењују најновију одлуку Владе о обустављању пројекта који је годинама славодобитно најављиван као један од најважнијих задатака Владе.

Дугогодишњи план за увођење супербрзе 5Г мобилне мреже у Србији је отказан.

Foto: Kabinet predsednika Srbije

Влада и мобилни оператори су се сложили да прво треба додатно развити 4Г мрежу у свим деловима земље, а премијерка Ана Брнабић је рекла да грађанима не треба 5Г мрежа, иако су раније сви државни функционери, укључујући Регулаторну агенцију за електронске комуникације, тврдили да је 5Г пресудан за привреду Србије, па према томе и за грађане.

Ко је и када питао грађане?

Брнабић је објаснила да Србија не заостаје и да већина европских земаља такође није увела 5Г мрежу.

“Посебно је важно напоменути да грађани Србије у овом тренутку немају никакву потребу за 5Г мрежом. За 5Г евентуално има потребу научна заједница, они који користе суперкомпјутере за вештачку интелигенцију. Али, нама као обичним грађанима 5Г мрежа није потребна”, сматра премијерка.

Иако су функционери Владе до сада увек говорили о 5Г мрежи као највећој развојној шанси, па је тако доскорашњи министар задужен за телекомуникације Расим Љајић изјавио да “ниједна претходна генерација није могла да има толики утицај на привреду и економију као 5Г технологија”, док РАТЕЛ у својим публикацијама наводи да је за привреду пресудна 5Г мрежа.

Аналитичари су уверени да иза целе приче стоји политика.

Почетак примене Вашингтонског споразума

Бивши новинар Ројтерса и политички аналитичар Јакша Шћекић је међу њима и сматра да је позадина овакве одлуке највероватније почетак примене Вашингтонског споразума.

“Мене највише нервира образложење да грађани нису заинтересовани и да људима то не треба. А погледајте у претходном сазиву Владе шта је на ту тему говорио бивши министар телекомуникација Расим Љајић, као и изјаве из РАТЕЛ-а да нема напретка без 5Г мреже. Нит је ко питао грађане, нит је тачно ово што стручњаци причају да за 5Г мрежу нема пара. Одлука је чисто политичка”, каже Шћекић за Нова. рс и даље објашњава:

“Овде је највероватније реч о почетку примене споразума потписаног у Вашингтону, у присуству Доналда Трампа, кад се Србија обавезала да неће узимати опрему од непоузданих партнера, а што се између редова односило на кинески Хуавеј са којим је Србија већ имала потписан споразум. Овде је реч о притисцима САД да се Хуавеј протера из Србије, а наше власти су се нашле у чуду како то да објасне Кинезима и сад су нашли решење да се извуку. Најлакше је рећи грађанима не треба, а ми се на овај начин опет сврставамо у сиву зону, велике фабрике и системи којима је за рад неопходна 5Г мрежа отићи ће из Србије или ће је заобићи. Да закључим стали смо у други ешалон”, каже Шћекић.

Миливојевић: Четири могућа разлога

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић је мишљења да за овакву одлуку српских власти постоје четири могућа разлога.

“Први је свакако да је то индиректан почетак примене Вашингтонског споразума. Порука је новом председнику САД Џоу Бајдену да ми остајемо при договору, јер ни ви не волите Кинезе, као ни Трамп. Други разлог је то што Србија уопште нема план. Премијерка је у свом првом експозеу дигитализацију поставила као примарни циљ Владе, а у том погледу стали смо на пројекту “е – беба”. Ми просто нисмо спремни на тај корак”, наводи Миливојевић.

Као трећи разлог наводи то да је владајућа странка свесна да је увелико ушла у нову предизборну кампању, те да грађанима у Србији, а посебно бирачима СНС тема 5Г мреже није блиска.

“Штавише убеђен сам да већина бирача СНС мисли да се корона преноси 5Г мрежом. Долазимо и до четвртог разлога, а то је да се на овај начин шаље некакав позитиван сигнал Кини. Након шамара који смо јој лупили потписивањем Вашингтонског споразума, сада им кажемо ево нећемо са вама, али нећемо ни са Американцима. На крају крајева није искључено ни да се просто није уталио ко је требало да се утали”, закључује Миливојевић.