Прочитај ми чланак

СРБИЈА ОДБИЛА УЛТИМАТУМ: Због овог телеграма је почео Први светски рат! (ФОТО)

0

Telegram

Царско Краљевска влада принуђена је да се ослони на силу оружја, ради очувања својих права и интереса. Аустроугарска сматра да се од овог тренутка налази у рату са Србијом – наводи се у документу који је послао министар иностраних послова Аустроугарске Конт Берхтолд

Први светски рат званично је започео након телеграма који је Аустроугарска послала Србији 28. јула, у којем министар иностраних послова те земље Конт Берхтолд истиче да “Аустроугарска од тог тренутка сматра да се налази у стању рата са Србијом”.

“Краљевска влада Србије није на задовољавајући начин одговорила на ноту датирану 23. јула 1914, коју јој је предао аустроугарски посланик у Београду. Зато Царско Краљевска влада налази да је принуђена да се ослони на силу оружја, ради очувања својих права и интереса. Аустроугарска сматра да се од овог тренутка налази у стању рата са Србијом.

Овај документ заправо је био логичан след догађаја након Јулског ултиматума који је Србији упућен непуних месец дана након што је Гаврило Принцип извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда 28. јуна 1914. у Сарајеву. Аустроугарска је оптужила власт у Србији за подршку организацији “Млада Босна” и тражила је потпуно неприхватљиве услове од Србије.

Британски министар иностраних послова сер Едвард Греј описао је документ као “најтежи ултиматум икад упућен једној држави од стране друге земље“.

Gavrilo-Princip-je-ubio-Ferdinanda-1914

Након што је Србија одговорила на допис, наводећи да не може да испуни тачку 6. која је захтевала мешање аустро-угарских органа у судски поступак, јер би то представљало кршење устава и суверенитета Србије, министарству спољних послова Краљевине Србије стигао је телеграм министра иностраних послова Аустроугарске, Конта Берхтолда који смо објавили.

Дипломатска преписка заправо је била само маска за догађаје који су унапред испланирани, односно почетак Првог светског рата. До 28. јуна 1919, када је потписан Версајски мир, у Првом светском рату учествовало је више од 70 милиона људи, погинуло је више од 15 милиона људи, док је 20 милиона рањено.

(Телеграф.рс)