Прочитај ми чланак

СРБИЈА НЕЋЕ ТАКО СКОРО У ЕУ: Ако нас буду третирали као у овом извештају, лоше …

0

Ако је судити према анализи Немачког савеза за међународне односе, ни Западни Балкан а још мање Србија, неће бити у превеликом фокусу европске спољне политике у наредних пет година.

Међутим, оно што хоће бити важно, јесте решавање косовског проблема, односно споразум о нормализацији односа Београда и Приштине.

Европски парлемант (Фото: europarl.europa.eu)

Ово, између осталог, пише у анализи овог европског тинк-тенка, који се бавио приоритетима спољне политике Европске уније до 2024. године. Србија је у том контексту поменута само три пута, Западни Балкан ни толико (једном), а проширење Уније ниједном.

Посебних детаља и разраде за сада нема, већ је посредни само оквиран опис онога шта би ЕУ требало да ради пре свега када је у питању она сама, па и у делу који се односи на нормализацију односа.

Са друге стране, неко ће рећи да има и контрадикторности у самој анализи која, са једне стране хвали Унију када је реч о посредовању у дијалогу, док са друге говори о његовом застоју.

– ЕУ је имала пресудну улогу у посредовању у директним разговорима између Србије и Косова (дијалог под окриљем ЕУ), усмерен на нормализацију односа две стране – пише у документу, у коме се помиње и успех ЕУ када је реч о преговорима о наоружању у Ирану.

Одмах након ове две констатације, иде и опаска: „ови успеси су пре изузетак него правило, а неки ће вероватно бити краткотрајни“.

Са друге стране, говори се и о застоју у разговорима између Београда и Приштине који су, према овој анализи успорени од од 2016. године. Такође, пише и да ЕУ није успела да поново покрене преговоре ни после неколико покушаја.

У делу извештаја који се бави „европеизацијом ад хоц коалиција“, поново се помиње Србија. Прецизније, говори се о Лисабонском уговору, тачније о томе да је сасвим известан сценарио да ће у наредним годинама нека држава желети да делује и напредује са одабраном групом партнера (држава) у вези са неким питањем и у самој унији али и ван ње.

И у том контексту помиње се дијалог између Београда и Приштине, али и Нормандијски формат, за које се у анализи наводи да су обе ствари показале да читава ЕУ може имати користи када су у питању неформални групни поступци у спољно политичким питањима.

– Обоје су појачали европску спољну политику постижући конкретне резултате – наводи се у тексту.

Када је реч о задацима Уније, према анализи, „главна брига“ ЕУ у наредном периоду мора бити преузимање практичних корака ка ефикаснијој и заједничкој спољној и безбедносној политици.

– Промовисање европских интереса и вредности на глобалној сцени и повећање капацитета ЕУ да делује самостално један су од главних приоритета нове стратешке агенде Европског савета за 2019-2024. годину – пише у тексту.

Спољнополитички изазови

Такође, наводи се да иако је листа спољнополитичких изазова ЕУ ​​дугачка, издвајају се четири кључне области „јер потресају саме темеље европске спољне политике“.

– У тим областима, Европљани имају само две могућности: колективно оснаживање или аутономни пад – наводи се у анализи према којој су четири главна изазова: заштита мултилатерализма због нарастајућег национализма, подстицај трансатлантских односа, суочавање са растућом моћи Кине и учешће у трци када је реч о новим технологијама и вештачкој интелигенцији.

У анализи коју потписује др Јана Пуглиерин, наводи се да тренутно у оптицају није промена Лисабонског уговора, али и да није вероватно да ће државе чланице показати већу спремност да Бриселу предају већи суверенитет.

– Међутим, постоји неколико добрих начина за даљи развој заједничке спољне и безбедносне политике како би се омогућило ЕУ да се позабави изазовима и ослободи спољнополитички потенцијал ЕУ – пише у тексТу, у коме се наводи да је за џаве чланице и институције важније да говоре једним гласом и да предузимају мере за јачање, а не да „поткопавају“ кохезију ЕУ