Прочитај ми чланак

„Србија мора да се лечи, то не могу ‘мере’ онога који је све вредности прегазио“

0

Притиснут највећом трагедијом и масакром деце која се икада догодила у Србији, председник Републике је бар данас морао да ћути. А још мање је смео да рањеној и од бола паралисаној Србији прича о мерама које се баве последицама, а не узроком „слома друштва“ прегажене нормалности“, каже за Данас др Тамара Миленковић Керковић, професор права и посланица Двери.

„Управо је толеранција, креација и ослањање на насиље од стране доносиоца ових мера довела друштво у патолошко стање“.

Керковић даље наглашава:

„Ни мораторијум на држање и ношење оружја, ни ревизија издатих дозвола за оружје, ни контрола рада стрељана а ни спуштање границе кривично-правне одговорности неће укинути патолошке „вредности“. Неће укинути деградацију школе и наставника, борбу ђака и родитеља за оцене уместо за знање, систематско понижење школства, уништење ауторитета и статуса учитеља, наставника и професора, трку за преживљавањем, или богаћењем и запостављање породице и гажење традиционалних вредности „, објашњава Керковић Миленковић.

Додаје са ниједна од Вучићевих мера неће спречити да се сцене насиља из „ријалитија“ , са насловних страна таблоида и друштвених мрежа и даље не преливају у породицу, школу, здравство и све сфере друштва јер је и сам њиме фасциниран још од својих навијачких дана.

„Насиље свих облика и страх су инструменти одржања система који је ова власт успоставила. Шестомесечни тестови на наркотике и забране приступа даркнету бескорисни су када око школа вршљају малолетни дилери и силеџије, а у школе улазе скарадни криминални ликови док се на телевизији и друштвеним мрежама појављују проститутке и пљачкаши народног новца.“, наводи саговорница Данаса.

Према њеним речима ни једна од мера коју данас скрушено предлаже председник Републике неће помоћи да ментално оздраве она деца, другови погинулих који на друштвеним мрежама коментаришу масакр, попут видео игре и о дечаку кога су вероватно злостављали сада говоре као хероју.

„Ово друштво мора да се лечи, а то не могу „мере“ онога који је све друштвене вредности прегазио, а грађане „слудео“ деценијским лажима. Једина мере су оставка Владе, распуштање РЕМ-а, забрана ријалитија, насиља на интернету и таблоидног насиља, а прва мера је одлазак Вучића са власти“, закључује посланица Двери.

Александар Вучић, председник Србије, након масакра у ОШ „Владислав Рибникар“ предложио је тзв. мере за спречавање оваквих трагедија у будућности.

1. Увођење мораторијума за издавање, држење, ношење оружја у следеће две године

2. Извршити ревизију свих издатих дозвола за држање оружја

3. Извршити контролу начина на који лица који имају дозволу држе оружје, посебно контролисати да ли су испуњени законски услови за безбедан смештај и чување оружја да ли се чува одвојено од муниције и да ли је спречен приступ малолетницима и неовлашћеним лицима

4. Извршити контролу рада свих стрељана – донети прописе о условима начину коришћења и потенцијалној забрани за малолетнике и неовлашћена лица

5. Прописивање кривичног права на одговорност лицима која омогуће малолетним и неовлашћеним лицима да дођу у посед оружја

6. Вучић је као свој предлог навео спуштање границе за кривичну одговорност са 14 на 12 година

7. Пооштравање санкција за непоштовања прописаних обавеза пружалаца медијских услуга у погледу забрање програма у којима се емитује насиље

8. Обавезне шестомесечне тестове за наркотике у средњим школама

9. Оформити посебне службе и тимове за вршњачко насиље

10. Забрана приступу даркнету и сличним сајтовима који садрже савете о убиству и набавци оружја и наркотика