Прочитај ми чланак

СРБИЈА ИМ ПРИВАТНА ПРЋИЈА Државна шума постала власништво режимског богаташа!

0

Јавно предузеће „Војводинашуме“ још 2015. године склопило је са власником приватне компаније „Карин Комерц“ споразум о размени земљишта.

Мирко Дуброја, власник ове фирме, уступио је поменутом јавном предузећу своју земљу у војвођанском месту Лок, а за узврат је добио државни посед на прелепом еколошком дунавском коридору Ветерник – Футог који је од међународног значаја, чиме постаје први приватни власник обале Дунава на овом потезу.

Илустрација / Depositphotos

Све до 2015. године ова локација била је јавна својина и припадала је свим грађанима Републике Србије, а након приватизовања овог локалитета, Дуброја је посекао 17 хектара шуме и уништио речни рукавац на овом поседу који је у том тренутку и даље био у власништву Републике Србије.

Јавност је овом еколошком и правном скандалу обавестила еколошка организација ОСНА путем презентације на њиховом Фејсбук профилу, а преноси Луфтика.

Поред свих ових информација, из ОСНЕ тврде да се овим уговором, који је потврдила Влада Србије, крши Устав наше земље, закон о водама и закон о јавној својини. Као последицу овог криминалног споразума апострофирају прекинути еколошки коридор, уништену акваторију, као и нарушавање доброг еколошког статуса овог локалитета.

Они подсећају да компанија у власништву Мирка Дуброје „Карин Комерц“, НЕМА велики број неопходних дозвола. Компанији је још 2018. истекла водна дозвола коју издаје ЈВП Воде Војводине, нема ни тражене услове заштите природе које захтева Покрајински завод за заштиту природе, а нема ни важећу грађевинску дозволу за планирану бетоњерку.

Слике направљене 2012. и 2015. године представљају доказ о начињеном екоциду, а одговорност оних који су дозволили да се овако штетан споразум донесе и даље воде главну реч у свим овим јавним предузећима.

Овако је подручје изгледало 2012. године, до доласка Вучића на власт.

FOTO: Printscreen

 А овако изгледа 2021. године, после низа година штеточинско-лоповске власти.

FOTO: PrintscreenКао што видимо, ускоро „камен на камену “ неће остати, а и Фрушкогорску шуму (иако заштићену законом) немилице су раскрчили, док Новосађани и даље седе кући и не буне се ништа. Али,  зато масовно излазе ( у десетинама хиљада) да би лицемерно плакали уз „Не ломите ми багрење“ и „Једном сам садио липу“…