Прочитај ми чланак

Србија добила 70 милиона евра бесповратних средстава од Европске уније

0

Европска унија је определила 70,2 милиона евра бесповратних средстава Србији у оквиру првог дела ИПА програма за 2020. годину.

Финансијски споразум за први део ИПА програма за 2020. годину потписан је у Београду, а потписивању је присуствовао и председник Србије Александар Вучић. Споразум су потписали министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици.

Церемонију потписивања путем видео-линка пратио је и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је да ће Србија бити укључена у план Европске комисије од 750 милијарди евра за опоравак Европске уније од пандемије коронавируса.

Покушавамо да Србију и Западни Балкан што више укључимо у тај пакет, рекао је Вархељи.

Вучић је захвалио Европској унији и државама чланицама на средствима која издвајају за Србију, кроз ИПА програме, јер тај новац, истиче, много значи Србији, тим пре, када се зна да државе тај новац нису морале да упуте нашој земљи.

Вучић је поновио да Србија остаје на ЕУ путу, те захвалио комесару Оливеру Вархеију.

„Јер ми у Србији знамо колико је труда, рада и енергије уложио да помогне Србији“, рекао је Вучић.

„Претприступни фондови служе за свеукупан развој да земља буде што припремљенија када буде у чланству и да се приближимо просеку“, рекла је Јадранка Јоксимовић, након потписивања споразума.

Она је додала да се очекује да буде финализован и други део који ће бити 98 милиона евра.

У фокусу првог дела ИПА програма за 2020. годину су локални развој, конкурентност и запошљавање.

Конкретно, 30 милиона евра биће посвећено економском опоравку уз грантове који се дају микро предузећима, стартаповима и организацијама за подршку у пословању у мање развијеним регионима Србије.

Након кризе кризе са коронавирусом, посебан фокус биће стављен на јачање капацитета за надзор и реаговање на заразне болест