Прочитај ми чланак

Србија би могла да покаже Европи да је и њој место у БРИКС

0

Пријемом нових шест земаља БРИКС значајно јача што је јасан знак да и Србија што пре треба да размисли о подношењу захтева за чланство у том блоку, сматра аналитичар Бранко Павловић, који верује да ни европски пут наше земље не може бити препрека за то. Напротив, истиче он, треба да будемо авангарда у ЕУ, да им покажемо пут којим треба ићи.

Уколико пожелимо да и ми да будемо део БРИКС, лако ћемо наћи заједнички језик с Русима, Кинезима, Индусима, поручује Павловић коментаришући историјски самит БРИКС одржан у Јоханесбургу на коме је упућен позив да се блоку који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка придруже још и Аргентина, Египат, Иран, Етиопија, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.
 
Павловић такође оцењује да је за Србију велики плус наслеђе несврстаних одакле црпе огроман политички капитал и у државама које већ јесу у БРИКС, а и у онима које су заинтересоване за чланство.

Србија може да буде авангарда Европе

Обајшњавајући зашто би било важно да Србија поднесе захтев за чланство у БРИКС, Павловић каже да би то, између осталог, појачало могућности за склапање нројних билатералних економских споразума што би мотивишуће деловало за економску политику Србије.
На питање да ли би и колико такав потез отежао иначе већ трновит европски пут Србије, наш саговорник примећује да га не би отежао, јер је већ сада јасно да је он немогућ, пре свега зато што лидери ЕУ поручују да морамо да се одрекнемо Косова и Метохије како бисмо постали део ЕУ.
Он додаје да упркос томе треба стрпљиво наставити грађење односа са ЕУ док она не промени став у погледу нашег територијалног интегритета и суверенитета.
 
„Треба да га промене у виду једног фер односа и укупног развоја, да се не мешају у нашу унутрашњу политику – да не желе да униште Републику Српску и да нам не диктирају родну идеологију у нашим образовним процесима. Дакле, пристајемо на Европску унију која ће вратити нормалне односе са Руском Федерацијом и Кином и на крају и они такви ће хтети да буду чланови БРИКС-а, тако да ми можемо да будемо авангарда у ЕУ, да им покажемо пут којим треба ићи. С овом Европском унијом не треба рушити економске односе које имамо, јер немамо изграђене друге, али није паметно заносити се тиме да постоји неки европски пут и да он нешто озбиљније значи“, уверен је Павловић.

У чему је привлачна снага БРИКС

Кад је реч о карактеру БРИКС, наш саговорник не сматра да је тај блок икада био антизападни пројекат, већ да је у иницијалној намери реч о пројекту стварања нових међународних односа у целини који не трпе било чију хегемонију.
 
Ако је угаони камен групације Г7 хегемонија Америке и пратећих држава с амбицијом да покоре читав свет, утолико је, како каже, БРИКС супротан Западу.
 
„Због тога БРИКС има привлачну снагу за толики број земаља што већ годинама промовише читав низ тема заједничке сарадње, стабилности, сигурности, развоја и фер односа водећи рачуна о побољшавању веома лошег положаја земаља у развоју, нарочито неразвијених“, образлаже Павловић.
Поводом тврдњи појединих западних аналитичара да би БРИКС могао да постане и безбедносна организација, наш саговорник каже да ће евентуална сарадња те врсте унутар овог блока остати на нивоу билатералних односа. У БРИКС истовремено, подсећа Павловић, већ постоји тело које на планетарном нивоу дневно размењује информације о тероризму, а то значи да војне и цивилне обавештајне службе интензивно сарађују.