Прочитај ми чланак

Србија без струје: Криви су нестручни кадрови СНС-а, не снег

0

Док је велики део Србије без струје или грејања, надлежни криве "влажан и тежак снег". Критичари, међутим, кажу да је ово исход дугогодишњег нестручног управљања великим системима попут ТЕНТ-а, Електропривреде или Колубарских копова.

У тренутку када се цео свет бори за угаљ и довољну количину струје, мудро вођена политика чувања енергетске независности од стране Александра Вучића и преданих радника Колубаре и ТЕНТ-а чини нашу Србију најстабилнијом и спремном за предстојећу зиму – написао је на Твитеру почетком октобра председник општине Обреновац Мирослав Чучковић. Додао је да то „тако раде прави домаћини“.

Два месеца касније Чучковић и други Обреновчани седе у хладним кућама и становима. Једна од највећих електрана Европе, која им је испред носа и од које се цела варош греје, колабирала је под ударом снега.

Не било каквог, саопштила је Електропривреда Србије (ЕПС), већ посебно „тешког и влажног“ који је кидао проводнике док је јак ветар рушио дрвеће на мрежу. Без електричне енергије, понегде и воде, остали су Обреновац, Сурчин, сремска насеља, делови Шумадије, златиборске регије, Пријепоља…

У термоелектрани „Никола Тесла“ је проблем угаљ ионако лошег квалитета, који је сада додатно наквашен. Драгослав Љубичић то зна из прве руке, јер у ТЕНТ-у ради на допремању угља из копова. За „Време“ каже да то што стиже из Колубаре више личи на „јаловину и глину“ него на угаљ.

– Други разлог испадања ТЕНТ-а је недостатак мазута, сада га допремају камионима што значи да је дотерало цара до дувара. Али, све је то последица лошег управљања од доласка напредњака. Што већа количина незнања, то очито мања количина страха, па преузимају ТЕНТ и ЕПС и упропашћавају систем – каже Љубичић који је синдикалац „Независности“.

До сада се само током смртоносних поплава 2014. године десило да пукну сви блокови ТЕНТ-а. Чак и током бомбардовања 1999. је електрана радила, мада је графитним бомбама ометан пренос струје.

Сада је децембарски снег избацио већи број блокова електране, премда надлежни нису саопштили колико тачно. Званична мерења Електромрежа Србије, која се могу пратити у реалном времену, показују да је у понедељак око поднева Србија производила само 1200 мегавата енергије из термоелектрана – двоструко мање него пре седам дана.

Како каже Љубичић, срећа у несрећи је што на Балкану температура није у дебелом минусу па се струја може масовно увозити из суседства.

На питање да ли је нормално да снег од 30 до 50 сантиметара изазове овакав колапс, овај синдикалац каже:

– Ово није ни близу нормалног. Имате некога ко стално иде истим путем и решава проблем, и никако да га реши, али он иде и даље истим путем. Десет година нестручности СНС-а, и уздајања у срећу… до сада су имали срећу, а сада су пробили дно.

У разорној анализи Фискалног савета из 2019. године подвучено је да ЕПС не улаже довољно ни за покривање трошкова амортизације, да је резултат лоша производња уз превелико расипање струје и непотребно загађење.

Даље се каже да се новац разбацује на превелики број запослених и високе плате, те да је предузећу потребна коренита реформа. Такође, држава ниском ценом струје субвенционише шаком и капом и богате и сиромашне и привреду.

Све је то довело до ледених радијатора усред децембра. Надлежни уверавају да су екипе непрестано на терену и да кроз сметове покушавају да допру свуда. Како је речено, око 2.200 трафо-станица у целој земљи искочило је из мреже. Грађанима се поручује да се стрпе најкасније до уторка или среде.