Прочитај ми чланак

СРБИЈА: Ако буде ванредних парламентарних избора кампања већ после Сретења?

0

Ако Вучић "преломи" да ванредни парламентарни избори буду 31. марта они ће бити расписани 30. јануара, најкасније 14. фебруара, дан уочи Сретења.

Ако се ипак донесе одлука да гласање буде средином априла, онда би избори требало да буду расписани од 13. до 18. фебруара.

Уколико избора буде, кампања би по овој калкулацији требало да почне после Сретења, наводи ТВ Прва позивајући се на писање медија.

Подсећа се да је председник Србије раније рекао да је већина у његовој партији за изборе, али да ће одлука бити донесена на основу државних интереса. Александар Вучић је тада евентуалини излазак на изборе повезао с одлуком Приштине за увођење такси од 100 одсто на робу из Срије.

Због тога аналитичари сматрају да, ако Приштина повуче ту меру и врати се за преговарачки сто, избора највероватније неће бити.

Марковић: Не видим разлог за изборе, губи се шест месеци

Председник ЈС и народни посланик Драган Марковић Палма изјавио да не види зашто би се ишло на ванредне изборе када постоји огромна скупстинска већина.

Санда Рашковић Ивић: Излазак на изборе раван добровољном одвођењу у кланицу

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је у Новом дану да би расписивање ванредних парламентарних избора представљало „куповину времена“ актуелне власти и додала да на изборе, 31. марта или 14. априла који се помињу у појединим медијима, Савез за Србију неће изаћи јер је то, како каже, бесмислено под тренутним условима.
„Служи Вучићу само за куповину времена и да сакрије да је његова косовска политика потпуно пропала“, рекла је она.
Додала је да је опозиција спремна на заједнички наступ.
„Али нисмо толико блесави да идемо у ‘кланицу’ под оваквим условима јер то нису избори, то је буквално ‘кланица’. Ако имате ‘окупацију’ електронских медија са националном фреквенцијом, мејнстрим листова, таблоида, ако имате државне ресурсе које користе, онда немате никакве шансе“, сматра Санда Рашковић Ивић.
Кад је реч о изборним условима, Рашковић Ивић истиче да пре свега треба средити изборне спискове, али и „ослобађање медија“ – покренути дебатне емисије о разним темама.
Она сматра да је неопходно имати и период „деконтаминације медија“ и под ослобађањем медија не подразумева рецимо, како каже, месец дана отварања медија за опозицију.
Рашковић Ивић каже да би у „нормалној држави било нормално да власт и опозиција разговарају о изборним условима“ и додаје да би ишла на разговор ако би председник Вучић упутио позив.
„Наравно да бих ишла, ја сам увек за то да разговарамо о томе како да побољшамо услове живота и услове рада у земљи јер је она припада свима и свако треба да добије део права да каже оно што мисли и како види Србију сутра“, каже она.
Потпредседница Народне странке каже да је о евентуалном бојкоту ванредних избора разговарала и са колегама из опозиције који не припадају Савезу за Србију.
„Они су су расположени да се бојкотује, али све зависи од тога како ће се њихови лидери поставити око тога“, рекла је она.

Истовремено, оцењује да би се изборима изгубило минимум шест месеци за кампању и формирање владе, као и да би опало интересовање инвеститора.

Он је за данашње „Вечерње новости“ рекао да би избори закочили и решавање проблема Косова и Метохије.

Марковић је додао да он не одлучује о ванредним изборима, али поручује да је за њих спреман и очекује да ЈС и њен коаллициони партнер, социјалистичка партија Србије, СПС, освоје више од 15 одсто гласова.

Марковић напомиње и да он не одлучује о томе ко ће седети у Влади, али да се број министара за које мисли да би требало да оду из Немањине попео са два на три, али није желео да открива њихова имена.

Он каже и да је његова коалиција с председником СПС-а Ивицом Дачићем „зацементирана“, да и ако се избори и распишу, савез СПС-ЈС има са чим да изађе пред грађане.

Поводом изјаве председника Србије и СНС-а Алеклсандра Вучића да неки из његове партије као и поједини коалициони партнери већ праве дилове са опозицијом, Марковић наводи да се Дачић и он нису препознали у тој изјави.

„Зашто бисмо мењали нешто што је добро. Мислим да ће та коалиција сарађивати још много година“, рекао је Марковић.

На питање могу ли протести у којима учествује и део опозиције да угрозе владајућу већину, Марковић казе да су њихови захтеви смешни и да не могу да угрозе ни стабилност државе, ни економски напредак, ни све бољу међународну позицију Србије.

„Разумео бих да траже више радних места, али њихов једини захтев је оставка Вучића који је добио скоро 60 одсто на изборима за предсеника србије“, истиче Марковић и додаје да опозиционаре грађани већ добро познају и сигурно неће гласати за повратак на старо.

На питање да ли је за договор са Приштином о разграничењу, каже да је за компромис у коме Србија неће имати штете. „Не могу Албанци све да добију, а ми ништа. У овом тренутку статус кво не одговара никоме“, оцењује Марковић.

Када је у питнају европски пут, казе да Србија не треба од њега да одустане, иако многи у ЕУ немају јасну слику ни о нашој земљи ни о суштини проблема с Приштином. „Без обзира што се око неких ствари не слажемо са ЕУ, живот не сме да стане нити да се наша сарадња заустави“, сматра Марковић.

Борко Стефановић: Опозиција сагласна да неће на фингиране изборе

Борко Стефановић, један од лидера Савеза за Србију, изјавио је за Н1 да очекује да ће председник Србије Александар Вучић “расписати фингиране изборе”, на којима опозиција неће учествовати. Тиме ће, како каже, режим изгубити легитимитет, а опозиција ће наставати са притиском док носиоци власти не поднесу оставке и не буду расписани фер избори.

Стефановић је оценио да је данашњи састанак опозиционих странака велики успех и очекује да ће се врло брзо доћи до заједничке политичке платформе.

“Полазне основе су јасне, нема претераних размимоилажења. Прва ставка је да за опозицију тренутно не постоје избори. Нећу да користим реч бојкот, јер бојкот није циљ, већ евентуално средство. Када се испуне услови за фер и слободне изборе, ићи ћемо сви заједно на листи. И трећа ставка је прелазна влада стручњака, која би била орочена рецимо на годину дана, и која би имала задатак да испуни веома важне ставке, да суштински мења систем”, објаснио је он.

Стефановић је додао и да је, имајући у виду ситуацију у земљи, рок за израду тог документа био јуче, али обећава да ће опозиција учинити све да се до заједничке платформе доће што пре, али да она мора бити квалитетна и садржајно прецизна како би се тачно знало шта се од кога очекује.

“Није нама циљ да променимо СНС, па дођу неки други људи и почну да раде исто. У земљи у којој скоро ништа не ваља ни у једној области, све мора дубински да се мења”, истакао је председник Левице Србије.

Све опозиционе странке ће се, према његовим речима, обавезати да подржавају прелазну владу у парламенту како би систем оздравио, како би се обезбедили услови за фер и слободне изборе, како би се обезбедило несметано функционисање независних институција, и како би правосуђе постало заиста независно.

До формирања једне такве владе, по свему судећи, проћи ће извесно време, будући да Стефановић очекује да ће председник Србије Александар Вучић расписати “фингиране, лажне изборе” на којима опозиција неће учествовати.

“Па ћете онда ићи у Давос и Берлин, па им тамо објасните како су вам опозиција Чеда, Чанак и ко се већ усуди да направи такво политичко самоубиство. Тај који изађе и учествује на тим циркуским изборима, своју политичку каријеру је завршио”, оценио је Стефановић.

А, када пола народа Србије одлучи да се избори нису догодили, власт губи легитимитет и постаје узурпаторска, истиче гост Дана уживо. Опозиција ће, како каже, после тога наставити са ванинституционалним притиском док режим не швати да нема подршку и док носиоци власти не поднесу оставке, након чега би се ишло на изборе под фер условима.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!