Прочитај ми чланак

Срби са Космета у Скупштини: Траже да Вучић поштује Устав и законе Србије

0

Делегација Срба са Косова и Метохије, који нису чланови Српске листе, а који су данас били гости Српског покрета Двери и Српске странке Заветници, представили су данас своје захтеве у вези са решавањем проблема на Косову и Метохији, а које ће затим посланици тих странака доставити Влади Србије и председнику Скупштине Србије.

Горан Миленковић, који се, како је рекао на конференцији за новинаре испред Скупштине, обратио у име представника Срба са севера Косова и Метохије прочитао је 12 захтева, међу којима је и пуштање ухапшених Срба на слободу и амнестија за све актере „грађанске непослушности“.

Захтевају да власт истраје у захтеву за повратак 1.000 припадника српских безбедносних снага на КиМ, да се питање статуса и преговарачког процеса измести из ЕУ, да се од КФОР-а и УН захтева повлачење полицијских структура тзв. Косова, те хитно уклањање нелегално саграђених база на северу КиМ.

Тражи се и да се Бриселски споразум прогласи неважећим, хитно расписивање локалних изборе на КиМ по Уставу и законима Србије како би у локалним парламентима могли да буду бирани аутентични представници Срба свих опција, а не само Српске листе.

Тражи се такође и сазивање посебне седнице парламента на којој би се расправљало о ситуацији на КиМ.

Горан Стојановић, који се обратио у име Срба јужно од Ибра, рекао је да је основни проблем недовољна брига актуелне власти која, како каже, треба да уважи другачије ставове.

Немамо ни медијски простор где можемо да се обратимо. Повређује нас и понашање тзв. слободних медија који велики простор дају људима који нису представници Срба, попут Раде Трајковић, а која је 1999. напустила КиМ и продала свој дом, рекао је он.

Шеф посланичког клуба Српског покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да када год Срби са КиМ долазе у Београд, у Скупштину Србије, то значи да имају озбиљне проблеме, а његов заменик Иван Костић казао је да Србима који су дошли у Београд није било дозвољено да се обрате у холу Народне скупштине.

Уместо да тежимо ка јединству и слози у овим тешким временима људи се деле на подобне и неподобне, рекао је Костић.