Прочитај ми чланак

Срби не одустају, специјалци Росу још увек на прелазима: Блокада дуга око 3 км

0

Срби незадовољни одлуком Приштине о замени регистарских таблица и даље протестују на северу Косова и Метохије, код прелаза Јариње и Брњак, где су распоређене Специјалне јединице Росу.

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре ситуација је мирна, али напета. Специјалне јединице Росу већ четири дана су на северу покрајине, где су распоређени због недавне одлуке Приштине о замени регистарских таблица привременим, што је појачало тензије на северу и изазвало забринутост мештана.

FOTO: PRINTSCREEN

 

Грађанима на блокадама стигла су дрва како би се загрејали, преноси РТС.
Одлучни да остану на блокадама, окупљени су око ватре или у импровизованим у шаторима, док се проблем не реши.

Било их је више десетина протекле ноћи, заједно са политичким представницима са севера КиМ.
Блокада је дуга око три километра, синоћ су довезли још камиона и поставили их како би блокирали саобраћај.

Локални портали преносе да је дипломата из земље Европске уније, која није признала самопроглашену независност Косова, синоћ пријавио покушај напада, пошто је једна особа покушала са аутомобила да им уклони дипломатске таблице које је издао Београд.

Тренутно на Јарињу нема путничких возила, на чекању је шест камиона, а на север покрајине и даље се може једино пешице. Превоз возилима је могућ једино на прелазу Мердаре.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић, који борави у Будимпешти, рекао је да Аљбин Курти својим позивима да обе стране укину одлуке о пробним таблицама „продаје маглу“, а све у циљу да Србија призна самопроглашену независност Косова.

Русија је забринута због ситуације на Косову и Метохији, и оцењује да је циљ провокације привремених приштинских институција протеривање Срба из аутономне покрајине.
Позива власти у Приштини да хитно повуку полицију из северних делова покрајине.

На смиривање ситуације позива и Европска унија, поручујући да се све провокације или једностране акције морају избећи, јер би оне биле директно против интереса грађана у региону.