Прочитај ми чланак

Срби на Космету неће видети ни Ђурића, а ни гласачке кутије?

0
Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу приштинске власти забраниле су улазак на Косово, речено је на конвенцији СНС у Грачаници. Влада Косова поручила да Србија неће моћи да отвара гласачка места на Косову.

Ђурић, који је и члан Главног одбора СНС, није се појавио на конвенцији странке у Грачаници јер му косовске власти нису дозволиле да уђе на територију Косова и Метохије, речено је на скупу.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Дајман Јовић изјавио је да Ђурићу властодршци у Приштини нису дозволили да данас буде на КиМ.

– Ðурићу се забрањује слободно кретања по КиМ данас, када КиМ слободно шетају стотине белосветских терориста, окорелих бруталних убица, сабораца истих оних који убијају недужне грађане по Паризу, Бриселу и другим европским метрополама – рекао је Јовић.

Јовић је нагласио да властодршцима у Приштини, док се ови први слободно шетају, сметају Марко Ђурић, Александар Вучић и Српска напредна странка, нико други и једино они.

– Нису нас заплашили претњама, забранама, притисцима него су пробудуили српски инат који нас вековима чини пркосним народом и зато 24. априла уједињени гласајте за СНС и Александра Вучића – поручио је Јовић.

Србија не може да отвара бирачка места на Космету

Влада Косова донела је одлуку да Србија неће моћи да отвара гласачка места на Косову, већ да ће косовским Србима бити омогућено да гласају путем центара за прикупљање гласова ОЕБС, као 2014. године, изјавио је саветник премијера и заменик министра локалне самоуправе Косова Бајрам Гецај.

– Скоро сви грађани Косова српске националне припадности имају и држављанство Србије и треба да им омогућимо да гласају и за државу чије држављанство имају – казао је Гецај за албанску телевизију Топ ћанел.

Он је додао да гласање неће бити „класично“, већ да ће мисија ОЕБС-а организовати неколико центара за прикупљање гласова, а да се о техничким аспектима још разговара са представницима ОЕБС-а.

Портпарол Мисије ОЕБС у Приштини Сенад Шабовић рекао је да се разговара о моделу организовања центара за прикупљање гласова и да на југу Косова може бити организовано десетак центара у којима ће Срби моћи да гласају на предстојећим парламентарним изборима у Србији.

Извор: