Прочитај ми чланак

СРАМОТНО Блага и незаинтересована реакција Вучића на Милов удар на Србе и СПЦ

0

Председник Србије Александар Вучић обратио се новинарима после додоле уговора о раду и рекао је да је драстично промењено стање у српском здравству последњих неколико година, те да на европским листама нисмо били ни рангирани.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је драстично промењено стање у српском здравству последњих неколико година, те да на европским листама нисмо били ни рангирани.

– Данас смо испред 7 или осам земаља Европске уније. Нисмо задовољни јер пропорционално улажемо велики новац. Ово је већ трећа менифестација, ниједну нисам пропустио до сада. До августа 2021. биће завршен Клинички центар у Београду. до краја јануарта кренути са рушењем Клинике за инфективне болести – рекао је Вучић новинарима.

Плата медицинских сестара је виша за 38 одсто него што је била раније, рекао је Вучић и додао да ће плате бити још повећаване.

Председник Вучић изјавио је да је задовољан што председник Црне Горе Мило Ђукановић долази у Тирану на састанак поводом „малог Шенгена“ те да постоји савез Србије, Албаније, Северне Македоније буде проширен.

– Видео сам различите коментаре, јер то је део Берлинског процеса, али имате део оних који не воле када балканске землеј узму ствари у своје руке. Стварно ме не занима да ли им се свиђа или не свиђа, ми ово радимо због себе и својих грађана – рекао је Вучић.

Вучић је казао да политика Србије није да се меша у унутрашње односе других земаља.

– Када претерате са оптужбама које нису утемељење, онда вам се то окрене као бумеранг. Мислим да су Трампу само учинили услугу, ако погледате резултате све је на страни председника Америке. Ми смо сувише мали да бисмо се на било који начин у њихове ствари мешали – рекао је Вучић.

Вучић је казао да је много теже избројати насловне стране где је представљен у негативном контексту и сате које су телевизије провеле у негативној кампањи према њему.

– То показује демократски дух наше земље, где нисмо имали ниједну телевизију и новине које су писале нешто против режима. Мислим да је тај напредак Србије важан за људе – рекао је Вучић.

Он је додао да ти медији не постижу успех, јер можете „да проспете једну лаж ли три“, али немате успеха „ако је неко довољно марљив и постиже успехе“.

– Ево да вас питам где ми је стан у Атини, Женеви, шта је било са кафаном Франш, Јовањицом. Надам се да ћемо у наредним данима и недељама сазнати о чему је реч – казао је Вучић и додао да је Горан Папић ухапсио „нарко зликовца“ Дабовића са „дрогом око врата“, те да тај полицајац трпи нападе.

Он је негирао било какав сукоб са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

– Не само да не постоји никакв сукоб, да само кажем Стефановићу да оде и да се склони урадио би то истог часа. Он је на мети јер је успео да за 4 пута смањи број мафијашких убистава у нашим највећим градовима – рекао је Вучић.

Вучић је додао да је задовољан и поносан на оно што је урадио, али да је „стешњен са свих страна“ због инвестиционог плана који ће представити 28. децембра.

– Сви они који нису за Вучића су генији. Какви ли су генији када их ти кретени, како нас они називају, увек побеђују – рекао је Вучић, и додао:

– Када год нападају неког ко је вредан и борац је, ја немам проблем са тим. Знам да сам ја крањи циљ. Имаће ускоро изборе.

ЕУ позива Приштину на брже формирање Владе, а председник Вучић каже да је циљ Србије очување мира и стабилности у региону.

– Витални интерес Србије је мир и његово очување. Када сам се придружио напорима Српске листе да се изјаве не кажњавају затвором, скочило је четири амбасаде како не треба да мењам историју око које су се усагласили. Истовремено они ћуте када кажу да у Јасеновцу нису били логори. У Рачку је погинуло 40 људи за које се верује да су припадници ОВК. Све што је дозвољено нијма, нама није, чак и право на другачије мишљење – рекао је Вучић, нагласивши да је једини начин да се настави дијалог укидање такси.

– Када су причали да ће кренути преговори, ја сам рекао да то још неће да се деси. Ако не можемо да наставимо разговоре, бар да сачувамо мир – додао је, и додао да уколико се укину таксе, за разговоре смо спремни.

Додао је да је председник тзв. Косова Хашим Тачи пред председником Француске Емануелом Макроном казао да ће Влада у Приштини бити формирана у новембру, али да је он рекао да је то немогуће пре децембра.

Плате медицинских сестара у Србији, али и осталих запослених у јавном сектору веће су у поређењу са 2014. годину. Вучић је додао да плату, што се приватног сектора тиче, одређује тржиште.

– Имам само проценте у овом тренутку. Колико год да је данас, веће су. Повећање просечних зарада у односу на пре смањења 2014. у процентима су веће: МУП-у је 26, Војска 24 одсто, Запослени у основном и средњем 29 одсто, доктори медицине 29,6. Плата медицнских сестара у 2012.годни није прелазила 28.000, сада око 50.000 динара. То је мало али очекујемо да ће бити веће. Њихова плата је боља за пет година за око 40 одсто – рекао је председник Вучић, додајући да је просечна плата данас око 500 евра, и да је то тренутно највећа у скоријој историји.

Вучић је коментаришући случај Бастаћ упитао да ли је могуће д неко може да поверује да човек тако нешто може да измисли.

– Свако зна да је то истина, то је био модус операнди њихов деценију и по. Ја мислим да то свако зна и разуме – каже Вучић.

Председник је упитан о закону против СПЦ у Црној Гори. Вучић је рекао да му није лако да коменатрише дешавања у другој земљи.

– Нисам ни мало срећан ни задовољан због таквог предлога закона јер се то односи и на виталне интересе српског народа. Надам се да ће се ствари решавати дијалогом и компромисом. Ми другу врсту политичке моћи немамо – закључио је Вучић.