Прочитај ми чланак

СРАМОТА: Почела истрага против шесторице полицајаца због паљења амбасада у Београду

0

paljenje-ambasade

Осумњиченима се на терет ставља извршење кривичног дела против опште сигурности и злоупотреба службеног положаја.

У Вишем јавном тужилаштву у Београду у току је истрага против шесторице осумњичених у случају паљења амбасада у Београду после митинга „Косово је Србија” 21. фебруара 2008. године, потврђено је за „Политику” у овом тужилаштву. Они се терете да су починили тешко дело против опште сигурности и за злоупотребу службеног положаја.

До сада су саслушана четири осумњичена. Након саслушања свих окривљених тужилаштво ће почети са испитивањем сведока. У тужилаштву нису желели да кажу о којим осумњиченим особама је реч.

Средином октобра прошле године Вишем тужилаштву у Београду достављен је извештај радне групе Министарства унутрашњих послова о паљењу амбасада на основу којег је покренута истрага. Она се води против пензионисаних генерала Стевана Бјелића, тадашњег начелника београдске полиције, Боривоја Тешића, који је командовао Жандармеријом, Младена Курибака, тадашњег начелника Управе полиције МУП-а Србије, Слободана Вуколића, некадашњег руководиоца у београдској полицији, као и Бојана Марковића и Зорана Рашковића, официра из врха команде Жандармерије.

У кривичној пријави МУП Србије, према незваничним информацијама, наводи да они „својим поступањем и непоступањем нису извршили задатке који су им наложени поверљивом депешом приликом обезбеђивања митинга ’Косово је Србија’”.

Радна група МУП-а Србије, основана је на иницијативу министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, како би се утврдило ко је и какве пропусте направио током и после обезбеђивања митинга када су у Београду запаљене амбасаде Америке и Немачке. Ове две државе су у више наврата инсистирале на расветљавању случаја.

Пред Вишим судом у Београду у априлу 2013. године почело је суђење групи од 12 оптужених за паљење амбасада, а тужилаштво их терети за кривично дело изазивања опште опасности. У оптужници се наводи да су они критичног дана око 18.30 организовано дошли до америчке амбасаде и гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у коме је погинуо Зоран Вујовић. Претходно су гађали амбасаду Хрватске и амбасаду Немачке, у којој су изазвали мањи пожар. Тај поступак је још у току.

Годину дана раније, пред истим судом је првостепеном пресудом, коју је касније укинуо Апелациони суд, Милан Живановић ослобођен оптужбе да је учествовао у паљењу америчке амбасаде. Суд му је, међутим, изрекао казну од годину дана затвора због крађе патика и јакне из приземља зграде.

М. Дерикоњић

(Политика)