Прочитај ми чланак

СРАМНО! Још нема довољно доказа за оптужнице против ОВК за злочине над Србима

0

Портпарол тужилаштва Кристофер Бенет рекао је да је тужилаштво свесно да постоје очекивања да се оптужнице подигну на време

Више од три године од одлуке о формирању Специјалног тужилаштва за истрагу ратних злочина које је током рата починила тзв. ОВК над српским цивилима и припадницима других заједница, до данас није подигнута ниједна оптужница, а из тог тужилаштва кажу да ће то бити учињено када буду прикуљени неопходни докази.

© AP Photo/ Visar Kryeziu

Приштински Зери данас пише да специјелни тужилац није успео да прикупи довољно доказа за подизање оптужница пред Специјалним судом.

Портпарол тужилаштва Кристофер Бенет рекао је за тај приштински дневник да је тужилаштво свесно да постоје очекивања да се оптужнице подигну на време и да ће одлука о томе бити донета када то, како је рекао, дозволе прикупљени докази и чињенице.

– До тада ће специјално тужилаштво наставити своје истраге – рекао је Бенет.

Прошле седмице, Бенет је рекао да у циљу заштите права, приватности и безбедности свих оних на које би оптужница могла да утиче, укључујћи жртве и оптужене, све одлуке ће бити доношене након пуне и пажљиве обраде података.

Тада је подсетио да ће Тужилаштво примењивати највише страндарде и процедуре међународне кмриниласитичке праксе предвиђене правилником који су у јулу усвојила Специјализована већа.

– Из тих разлога са одлуком о подизању оптужнице се не може журити и то мора бити учињено са јасним ставом који ће омогућити да се обавезе законске обавезе у оквриу правичног суђења у разумном року – казао је он.

Подсетио је такође да Специјано тужилаштво не коментарише временски оквир евентуалних оптужница, као ни имена, из професионалних и етичких разлога.

Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво имају надлежност над злочинима против човечности, ратним злочинима и другим кривицним делима према косовским законима, а све у вези са наводима из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011.

У августу 2015. године, Косово је усвојило закон којим је основано Специјализовано тужилаштво ради спроводења истраге и кривичног гоњења у вези с тешким прекограничним и међународним кривичним делима поцињеним током и након сукоба на Косову 1998, 1999. и 2000. године.

Председник владине комисије за нестале Вељко Одаловић рекао је такође раније за Тањуг да очекује да Специјални суд за ратне злочине припадника некадашње ОВК подигне оптужнице по доказима који су му достављени за злочине почињене над Србима.

Одаловић је навео да је реч о великом броју злочина над Србима, међу којима су и они који су се десили од почетка 1998. године, од киднаповања рудара, преко Зочиста, Оптеруше, Ретимља, убиста више од 40 цивила, породице Столић и Симић, злочина у Ливадицама и Старом Грацком, као и других злочина за које постоје извесни докази.

Иначе, одлука о успостављању Специјалног суда дошла је након многих преговора, седиште суда је у Хагу и у њему су ангажоване само међународне судије и тужиоци.

Од усвајања извештаја Дика Мартија на парламентарној скупштини Савета Европе до формирања Специјалног суда за Косово прошло је шест година, а процењивало се да ће тај суд радити осам година, укључујући жалбени поступак.

У свом извештају Дик Марти као најодговорније за злочине којима ће се бавити Специјални суд директно именује већину лидера тзв.ОВК, на челу са Хашимом Тачијем, који су били чланови тзв. Дреничке групе и који су данас окосница политичког естаблишмента на Косову.

– Открили смо да је Дреничка група имала свог шефа – или у терминологији организованог криминала, свог боса – реномираног политичког лидера и вероватно међународно најпризнатију личност из ОВК, Хашима Тачија – констатовао је, између осталог, Марти.