Прочитај ми чланак

Срам те било Ребићу, и тебе и „суздржану“ полицију! (ВИДЕО)

0

Директор полиције Владимир Ребић, изјавио је јутрос гостујући на Радио телевизији Србије да је полиција претходне вечери на протестима реаговала крајње "уздржано". Овакво срамно обраћање првог човека МУП-а, који је све учеснике протеста окарактерисао као хулигане, долази након што је јавност имала прилику да увери бруталне примену силе од стране полицајаца, о чему постоје бројна сведочанства на друштвеним мрежама.

“Ово је шачица хулигана, показали смо да можемо да их спречимо и нека рачунају да оно што су синоћ наумили да ураде им неће поћи за руком”, рекао је, између осталог Ребић.

Foto: Printscreen/Twitter/Biljana Lukić

Ипак, чињенице говоре да полицијска репресија над учесницима протеста одавно није била већа. Бруталност коју су припадници МУП-а спроводили над грађанима најбоље илуструју фотографије од претходне вечери, које недвосмислено потврђују да је полиција прекорачила своја овлашћења.

Питање је како би Ребићева “уздржана” полиција тек реаговала да није била таква каквом је он описује према тројици који су мирно седели на клупици у Пионирском парку, а које је брутално напала из њима познатих разлога. Иако су младићи подигли руке, показавши да не нападају никога и да не пружају отпор, то није спречило полицајце да их “почасте” ударцима пендрека.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❗❗❗Дa ли ја за ово плаћам порез⁉️⁉️ Ко ће да нас штити од њих⁉️ Од овога даље нема❗❗❗ . Serbian police beating, people that sitting peacefuly in the park!!! . . @dw_deutschlernen @bbc @bbcnews @1920s_newyorktimes @sputnik_news @voiceofamericausa @rts_predstavlja @n1 @prvatelevizija @pink.rs @b92net @insider @cnn . . . #policija #srbija #србија #serbia #protests #instagramsrbija #instaphoto #crnagora #vojskasrbije #republikasrpska #beograd #srpskapravoslavnacrkva #srpskavojska #beograd #covid19 #corona #serbianlivesmatter #bbc #cnn #sputnik #deutchewelle #dw #policebrutality #rts #rts1 #rts2 #rts3

Објава коју дели ☦️🇷🇸Србија🇷🇸☦️ (@ilirska_srbija) дана

Према Ребићевим речима, суздржани су били и полицијаци који су разбијали главе сопственом народу, а шок бомбе и сузавци, којима су погођени и жене са децом, вероватно нису ништа страшно, већ уобичајено следовање свим грађанима који се усуде да протестују.

А можда господин Ребић сматра да је уобичајено полицијско поступање и напад на нашу колегиницу Милицу Божиновић, коју један од припадника МУП-а ударио пендреком само због тога што је желела да укаже помоћ поврећеном човеку на протесту.

Колико је срамна изјава директора полиције, сведочи и фотографија полицајца који своју ногу држи на глави једног од демонстраната.

Подсетимо, због сличне фотографија полицијске репресије, пре месец дана читаве Сједињене Америчке Државе су биле гротло протеста.

Foto: Printscreen/Nova.rs

Ребићева полиција била је уздржана и кад је и једног момка скинула са бицикла како би га претукла.

А да нису били задовољни искључиво батинањем грађана, показује и снимак где једног грађанина, након батина, полиција вуче по поду.

Поводом употребе силе, коју је претходне вечери применила полиција, огласиле су се и поједине јавне личности. Судија Миодраг Мајић, написао је на друштвеној мрежи Твитер да се полиција не сме понашати као највичка хорда.

“Суштинска разлика између државе и криминалне организације је у поштовању закона. Због тога се полиција никада не сме понашати као навијачка хорда. Због тога у име државе никада не смеју батинати опскурна, неидентификована лица. Због тога у државама постоји независно правосуђе”, написао је он.

На сличан начин реаговао је и ванредни професор на Факултету политичких наука Филип Ејдус, који истиче да је преседник Србије Александар Вучић уништио опозицију и да сада против себе има неуртикулисани гнев народа.

“Вучић и компанија су учинили све да униште опозицију, и да из политичког живота елиминишу свакога ко би могао да им се супротстави демократски и у институцијама. Сада када су у томе и успели против себе имају неартикулисани гнев народа, а он се може обуздати једино силом”, истакао је Ејдус.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad) дана

Фотографије окрвављених глава грађана, напади на новинаре, снимци батинања, све је ово биланс деловања полиције претходне вечери. Неспособност директора МУП-а Владимира Ребића и његових надређених да обезбеде улаз у Скупштину Србије, резултирала је агресијом полицијских службеника који су бесомучно тукли сопствени народ. Због тога би господна Ребића морало да буде срамота. Нарочито после изјављене лажи да полиција није била агресивна, већ “уздржана”.