Прочитај ми чланак

СПУШТАЊЕ ЦЕНЗУСА Вучић тражи саучеснике и „лигитимитет“ за издају Космета

0

Најава да ће изборни закони бити промењени тако да странкама буде довољно три одсто освојених гласова, уместо досадашњих пет, да би се нашле у парламенту проблематична је из више разлога, сматрају политички аналитичари и представници опозиције са којима је Данас разговарао.

Како оцењују, такав потез био би покушај владајуће Српске напредне странке да омогући мањим странкама које неће бојковати изборе да се нађу у скупштини стварајући тако привид политичког плурализма. Саговорници Данаса даље додају да је неозбиљно мењати изборне услове два-три месеца пре изласка на биралишта, те да би промене изборних закона морале бити део шире расправе.

Foto: Tanjug/AP

Позивајући се на извор у врху власти, лист Политика објавио је крајем прошле недеље да ће на ванредној седници Скупштине Србије почетком фебруара бити измењен Закон о избору народних посланика и Закон о локалним изборима и то тако да у скупштину могу да уђу листе које су освојиле три одсто гласова.

Коментаришући ову вест, потпредседнца Народне странке Санда Рашковић Ивић каже да су “измене у изборном систему три месеца пред изборе незамисливе у демократским друштвима.”

-Ово „најбољи студент права свих времена“ сигурно зна. Зато овај његов потез (а његов је сигурно, јер се у Србији без његовог амина или идеје ништа не догађа), можемо протумачити као провокацију опозиције. Нарочито оне која се одлучила за бојкот или је на прагу те одлуке. Вучић и режим играју на могућу лакомост и лаковерност која би довела до међусобних сукоба у опозицији. Мислим да се ту прерачунао, јер најава спуштања цензуса је оголила ауторитарност режима до краја и колико видим, само ојачала и код бирача и код политичара уверење да треба бојкотовати овакве изборе на пролеће. Спуштање цензуса је и најава да ће се с праксаом „радимо што нам је воља“ интензивно наставити. Зато треба бојкотовати изборе и не дати легитимитет овом режиму – каже Рашковић Ивић, додајући да би се променом цензуса створио привид “политичког плурализма” и увело “контролисану опозицију у Скупштину”.

Да иза свега стоји жеља власти да извуче што више странка на изборе у ситуацији када ће добар део опозиције бојковати изборе, сматра и професор политичких наука Зоран Стоиљковић.

-Промена изборних услова неколико месеци пре избора само је тактика која на изборе треба да извуче још неке странке када ће бити смањена излазност због бојкота. Све се то ради како би се створио утисак политичког шарениша у парламенту што треба да задовољи европске партнере – каже Стоиљковић.

Професор ФПН објашњава да би свакако требало мењати законе јер сада имамо ситуацију у којој коалиције које су натрпане странкама прелазе сензус што је неправедно према странкама које саме излазе на изборе. Међутим, он додаје да се до таквих решења мора дођи “у оквиру ширих демократских промена, које би подразумевале и равноправни приступ медијима и новцу”.

Слично размишља и политиколог Бобан Стојановић који истиче да се измене ове врсте “никада не доносе у изборној години” и да је за њих потребна “широка јавна расправа измедју политичких актера, стручњака, организација”.

-Овде је више него јасно зашто би власт то евентуално урадила за ове изборе. Свесни су да би због бојкота врло вероватно само две листе (СНС и СПС) прешле изборни праг од пет одсто и ово је на неки начин потез очајника. Са смањењем изборног прага покушаће да неке листе које ће изаћи на изборе убаце у скупштину и да на тај начин власт ће моћи да прикаже да су избори били нормални – каже Стојановић.

Саговорник Данаса ипак верује да ће ОЕБС и њихова канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР), као и европараламентарци осудити овакве промене у изборној години и да ће разумети шта им је поента.

-Нисам сигуран да ће смети заиста да смање цензус, али ако се заиста деси – знамо штаје циљ и то би требало само да буде додатни аргумент да у оваквим условима ово нису избори и да сада власт ради све како би умањила ефекте бојкота – закључује Стојановић.

Цензус од пет одсто постоји од 1992. године. Ако би се смањио уместо 150.000 хиљада гласова неопходних једној листи да се нађе се у парламенту када на биралишта изађе три милиона грађана, биће потребно само 90.000.

Јовановић: Вучић пружа шансу многима

Док странке које су раније најавиле бојкот избора истичу да их евентуално смањење цензуса неће извући на биралишта, лидер ЛДП Чедомир Јовановић каже да иза свега види Вучићеву жељу да врати политику у Скупштину Србије и да после избора у парламенту има с ким да разговара и кога да чује.

„На ово гледам као Вучићеву жељу да политику врати у Скупштину и да нам макар пружи шансу да будемо нормални, јер не можемо пронаћи ништа добро у рововима ископаним по улицама градова у Србији. Вучић на овај начин пружа шансу многима, али то плаћа лично“, рекао је за ТВ Пинк Јовановић, чији је ЛДП ушао у Скупштину са СДС-ом 2016. године освојивши 5.02 одсто гласова.