Прочитај ми чланак

СПС: Бранимо Србију од лоше политике ДС за Космет!

0

(Танјуг)

Нетачна је и злонамерна констатација да је овде у питању лоше преговарање, већ је реч о томе како се одбранити од тешких и лоших услова који су постављени Србији у време власти ДС-а, саопштили социјалисти

sps-i-demokratska-stranka-
Социјалистичка партија Србије саопштила је вечерас да је преговарачки тим грађанима Србије увек саопштавао пуну истину о току дијалога Београда и Приштине и одбацила наводе ДС да је власт лоше водила преговоре. 

Реагујући на саопштење ДС-а да је власт лошим преговарањем угрозила европску будућност Србије, СПС истиче да је „нетачна и злонамерна констатација да је овде у питању лоше преговарање, већ је реч о томе како се одбранити од тешких и лоших услова који су постављени Србији у време власти ДС-а“.

Како је истакнуто у саопштењу, договора нема зато што се Србима на Космету дају лошији предлози чак и од Ахтисаријевог плана и што албанска страна не жели компромис, већ само интеграцију севера у ,,косовски“ систем. 
У СПС-у наводе да у шестомесечном дијалогу једини нови договор јесу били официри за везу при мисији ЕУ у Београду и Приштини без дипломатског статуса, а да су све остало чиме се бавио преговарачки били договори које је постигла претходна влада, у којој је ДС имао водећу улогу.

У саопштењу се, такође, указује да је у последње три рунде дијалога разговарано о северу Космета и превазилажењу паралелизма институција, што су, како се наводи, теме које су уписане у агенду европских интеграција у време посете Ангеле Меркел Борису Тадићу и увршћене су у закључке Савета ЕУ као услов за добијање датума за почетак преговора пре одржавања мајских избора прошле године. 
СПС подсећа и на Резолуцију Генералне скупстине УН о пребацивању преговора на ЕУ, наводећи да ју је сама Србија предлозила у време претходне владе.

Из СПС-а указују да је „овакво саопстење ДС-а директно супротно не само истини, већ и националним интересима, јер Косово није страначко питање и СПС је увек подржавао и гласао за све сто су било које власти предузимале по овом питању“. 
Та странка напомиње и да приштинску страну нико и не тера да чини компромисе, за разлику од притиска на Србију који је био исти у време сваке власти, како каже, „па и у време власти ДС, чије је одлуке о Космету та странка, такође, подрзавала, иако се са њима некада и није слагала“.

Демократска странка саопштила је раније вечерас да „изјаве преговарача након састанака нису биле истините и да је власт лошим преговарањем угрозила европску будућност Србије“. 
Србија једино у савезништву са европским државама може да заштити своје интересе навела је ДС и позвала власт да каже истину, изађе са својим предлогом решења и буде одговорна према европској будућности земље и свим њеним грађанима.