Прочитај ми чланак

СПРЕМА СЕ ОБРАЧУН пред Владом Србије

0

Полицијски синдикат Србије и Војни синдикат Србије одржаће у суботу у 12 сати, протест испред Владе Србије поводом захтева за побољшање положаја запослених у МУП-у и Војсци Србије. Међутим, у исто време организује се контрамитинг на истом месту и у исто време.

Фото: Влада Србије

Фото: Влада Србије

Полицијски синдикат Србије и Војни синдикат Србије одржаће у суботу у 12 сати, протест испред Владе Србије поводом захтева за побољшање положаја запослених у МУП-у и Војсци Србије. Међутим, у исто време организује се контрамитинг на истом месту и у исто време.

– Контрамитинг се организује под опскурним називом „Није војник пичка“. Наша намера није да се сукобљавамо са било ким, већ да се на законити начин изборимо за бољи материјални статус полицајаца и војника. Зато нам није јасно зашто би неко на овај начин провоцирао сукобе. Ми се свакако нећемо повући, али нећемо позвати наше чланство да нам се придружи на протесту, већ ће по плану протестовати само чланови управних одбора – каже Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије.

– Невероватно је да желе на војску и полицију да шаљу контрамитингаше и да праве инциденте, а да не схватају да ћемо ми то одмах сазнати. Ми знамо ко стоји иза овога, а то свакако није интерес државе јер интерес државе Србије ми пре свих других штитимо – каже Новица Антић, председник Војног синдиката Србије.

Министар одбране: Немам сазнања о контрамитингу војних синдиката

Министар одбране Зоран Ђорђевић изјавио је данас да нема сазнања о контрамитингу који су према наводима Војног синдиката Србије за суботу у Београду најавили поједини војни синдикати.

Одговарајући на питања новинара после представљања буџета Министарства одбране за 2017, Ђорђевић је казао да „свако има право да протестује ван радног времена“.

„Увек сам спреман на разговор са свим већим синдикатима. Представници Војног синдиката Србије били су врло коректни када смо разговарали о ВМА и правилнику о платама, али једноставно немам одакле да дам 8,5 милијарди динара да бих испунио њихове захтеве“, казао је министар на конференцији у Дому војске у Београду.

Ђорђевић је најавио да ће плате запосленима у сектору одбране бити повећане пет одсто наредне године и да је у те сврхе у буџету предвиђено 1,4 милијарди динара.

„Буџет за наредну годину износи 56,9 милијарди динара и има социјалну примесу, а делимично садржи и развојну компоненту. На персоналне расходе одлази 60 одсто буџета, на оперативне трошкове 30,7, а на инвестиције и опрему 8,6 одсто“, казао је министар.

Војни синдикат Србије и Полицијски синдикат Србије најавили су раније да ће у суботу, 24. децембра, у подне, испред Владе Србије, одржати нови протест због лошег социјалног положаја припадника снага безбедности.

Подсетимо, два синдиката су упозорила да „неко из власти“ жели да у исто време и на истом месту организује контрамитинг „под опскурним називом“.