Прочитај ми чланак

СПРЕМА СЕ НОВА ИЗБОРНА ЛИСТА Поједини чланови ДС, СДС и Србија 21 иду на изборе?

0

Једна група чланова Демократске и Социјалдемократске странке, заједно са члановима организације "Србија 21" планирају да се окупе и изађу на изборе, сазнаје Директно.рс.

Председник извршног одбора и посланик Демократске странке Радослав Милојчић Кена, портпаролка и посланица ДС Александра Јерков, посланик и члан ДС Балша Божовић, посланица ДС Наташа Вучковић и бивши председник ДС, данас председник Савета за стратешке политике Драган Шутановац, као и чланови СДС, посланик Марко Ђуришић и потпредседник СДС Ненад Константиновић, заједно са екипом из „Србије 21“, оснивачем Бојаном Ђурићем и Иваном Андрићем све су ближи одлуци да ипак изађу на предстојеће парламентарне изборе, иако су њихове странке за бојкот.

Политички аналитичар Зоран Стојиљковић каже да је тренутна политичка ситуација – одуговлачење са демократизацијом изборних услова, и да их да у минут до 12 у ствари део маркетиншке кампање власти, како би тиме додатно појачала линије подела унутар опозиције, на оне које су за бојкот јер сматрају да демократских избора нема, а да онда треба да воде активну кампању у прилог бојкота чији је циљ да изнуде неке демократске изборе у што ранијем периоду, а под знаком питања је колико они то успешно раде.

– С друге стране, наравно да је то оквир за оне који имају другачију процену, и који то виде, поготово са овим спуштеним цензусом на три одсто као могућност да се нађе у парламентарним клупама, што би им иначе тешко пошло за руком. Онда се групише та опција, поготово што је њена критика неактивног или пасивног бојкота до сада била у великој мери легитимна – рекао је Стојиљковић.

Како каже, наравно да је фокус на више пута цепаној Демократској странци која је најавила уједињење и чија је матрица, односно врх за бојкот.

– То ће онда у тој странци у којој нема задовољства због јединства са СЗС, поготово због уједињења са програмски далеким Дверима или остати на нивоу опозиције и пасивизације, или ће се у неком задњем тренутку формирати нешто што ће ићи на изборе, у овом или оном оквиру. Није потребно да формирате партију, довољно је да направите неку изборну листу, грађанску иницијативу и да изађете на изборе. Тако су почели многи, па није ислључено да ће и они – рекао је Стојиљковић.

Међутим, чланови Демократске странке Балша Божовић, Радослав Милојчић Кена и Драган Шутановац тврде другачије.

– Једину информацију коју имам је да група „1 од 5 милиона“ излази на изборе у договору са својим финансијерима који седе у Савезу за Србију. Ово први пут чујем – рекао је Божовић за Директно.

Милојчић је рекао да би њихов излазак на изборе волели председник Србије и председник СНС Александар Вучић и председник ССП Драган Ђилас, јер, како каже, имају циљ да угасе Демократску странку.

– Први да би он био заступник европске идеје, а други због неспособности да направи своју странку. Ја сам дете ДС и немам намеру да идем било где – рекао је Милојчић.

Бивши председник Демократске странке Драган Шутановац каже за Директно.рс да никад није чуо ништа од овог.

– Немам ту информацију, а лично нисам заинтересован да будем посланик – рекао је Шутановац.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!