Прочитај ми чланак

Спрема се наследник Рио Тинта: Америчка компанија би да копа литијум у Јадру

0

Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка и коалиције „Заједно“ рекао је да он има сазнања да ће наследник Рио Тинта бити фирма Бехтел. Сарадња две фирме траје годинама, а овим аранжманом пројекат би само добио новог главног играча.

„Све чешће се помиње да ће управо та компанија, Бехтел наставити пројекат Јадар и ископавање литијума у Србији. Питам председника и премијерку да ли је то тачно“, каже Ћута.

Компанија Бехтел увелико ради у Србији и то на великим инфраструктурним пројектима – од Моравског коридора, па до пута Прељина и Пожега. Поред тога, фирма има одличне контакте са министарком енергетике Зораном Михајловић.

У новембру 2020. године, када се министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић састала са тадашњом генералном директорком компаније Рио Тинто Марни Финлејсон, поред амбасадорки Аустралије и Велике Британије, био је присутан и амбасадор САД Ентони Годфри.

Министарка Михајловић састала се у септембру 2021. године и са представницом компаније Бехтел Ели Мекадам. Након састанка, министарка је пројекат Јадар оценила као „стратешки важан не само за рударство, већ за комплетну привреду у Србију” и нагласила своје уверење да ће се поштовати „највиши стандарди заштите животне средине”.

Компанија Бехтел је већ сарађивала са Михајловић док је водила министарство грађевинарства. Америчка компанија, заједно са турском компанијом Енком, писао је БИРН.

Мештанин Горњих Недељица Златко Кокановић каже како је уверен да се спрема наставак пројекта и наглашава да сумња у намере државе и Рио Тинта.

“Нисам чуо ове информације, али има простора за оваква тумачења јер они да су хтели да пројекат дефинитивно буде обустављен, санирали би насталу штету на земљишту у Јадру. Та штета је направљена за 17, 18 година колико је Рио Тинто у земљи”, прича саговорник.

Он наглашава да је уверен да се “нешто спрема” и додаје да те намере сигурно не могу бити добре и поштене.

“За сада они немају на основу чега да раде јер је Уредба повучена, решења су поништена, тако да законских услова нема за њихов рад. Ако треба ми ћемо нашу борбу наставити, предавати се свакако нећемо”, каже Кокановић.

Мирослав Мијатовић из Подрињског антикорупцијског тима (ПАКТ) наглашава да он не верује да ће Бехтел купити овај пројекат, али да је извесно како пројекат истраживања литијума није завршен.

“Не верујем да ће Бехтел купити пројекат, али оно што ми мислимо, а имамо и доказ за то, је да једино није укинут захтев за одређивање експлоатационог поља. По новом закону о рударству они имају шест година да им се одреди експлоатационо поље. На основу овог документа јасно је да они нису завршили посао у Србији, а када постану власник руде, они тај пројекат могу да продају некоме”, објашњава саговорник.