Прочитај ми чланак

Спрема нам се хаос? ГРЕНЕЛ: Вучић обећао да Србију енергетски одвоји од Русије!

0

Специјални изасланик бившег председника САД Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, открио је детаље преговора који су претходили потписивању Вашингтонског споразума.

Он је нагласио да је један од кључних интереса Америке био да Србија енергетски не буде зависна од Русије и да је и инсистирано на диверзификацији енергије. Он је навео и шта замера садашњој администрацији САД у односу према преговорима Београда и Приштине и целом Западном Балкану, али је открио и каква је била улога Меланије Трамп у преговорима Београда и Приштине.

Говорећи први пут о унутрашњем делу споразума између Београда и Приштине, Гренел је рекао:

– Осећао сам да постоји једна тешка тачка тог споразума, и рећу ћу ово, тешка за српску страну, а мање за Косово. Била је то тачка о диверзификацији енергије. Та тачка је била важна за Америку, јер сто посто српске енергије долази из Русије. Зато је са моје стране ту било много инстистирања. На крају крајева, то је политика САД за Европу, да Европљани диверзификују своју енергију, рекао је Гренел у интервјуу за сајт „Павловић тудеј“.

– Не би требало да се превише ослањамо на једну земљу или један облик енергије. То једноставно није безбедно. Требало би да имате различите облике енергије. Ми то увек називамо стратегијом свега горе наведеног, мало обновљиве, мало традиционалне енергије, и да долази из различитих региона и различитих земаља, а не да се ослањамо само на једну. То је била велика тачка, та тачка за дискусију“, рекао је Гренел и додао:

– Осећао сам да је председник Вучић на крају био веома храбар да то препозна и да иде напред.

Гренел је открио да је током преговора било и неких тачака „које су биле теже за косовску страну“. А онда је било неких тачака које су биле тешке за обе стране. Кључна компонента, према Гренелу, била је то што су САД „слушале и прилагодиле део језика и снажно се трудиле да се концентришу на економију“.

Једно правило које је Гренел имао за обе стране било је да никада неће тражити од Срба и косовских Албанаца да ураде нешто политичко, већ „само тражити од њих да раде ствари које нас покрећу напред на начин да стварамо радна места за младе и стварамо боља економија за регион.

– Хтео сам да се клоним политичке реторике јер сам осећао као да покушавамо са политичком реториком већ 20 година и да заиста нисмо много напредовали. Хтео сам да форсирам ствари везане за економију, новац, радна места…

– Никад нисам у потпуности задовољан. Увек желим да подигнем летвицу да урадим више“. Мислим да Србија треба да настави да се креће путем диверзификације своје енергије, удаљавајући се од Русије и Кине. Желимо да будемо ближи партнер са Србијом. Схватамо да ако желимо да тражимо од Срба да диверзификују своје изворе енергије, да и ми треба да будемо спремни да кренемо напред и помогнемо, а и Европа би требало. Не ради се само о Америци, већ о различитим регионима, појаснио је Генел.

– Опет, оно што верујемо да би српска влада требало да уради јесте да диверзификује своју енергију. Не тражимо да то долази само из Сједињених Држава. Не тражимо да долази из било које земље или било ког извора. Мислимо да је најбољи начин да се крене напред диверзификација и мислим да су Срби рекли да им је то циљ, али још треба да напредујемо. Нисмо још тамо.

ДФЦ је прошле године отворио седиште у Београду, али од када је Бајден ступио на функцију, није много урађено.

– То је веома фрустрирајуће, и о томе смо разговарали током ове вечере“, рекао је Гренел

– Отварање канцеларије ДФЦ-а у Србији било је историјско, било је потребно и било је нешто што би амерички политичари свих странака требало да подрже, јер је то нешто што би помогло у координацији ових економских споразума и удаљавању од Русије и Кине. Тако Сједињене Државе имају ближи однос са регионом и, из неког разлога, Бајденов тим није пратио и наставио ту политику, и то је срамотно. То не помаже Америци. Пропуштају прилику. И надам се да ће људи у Стејт департменту то схватити у једном тренутку.

Гренел је открио и да је некадашња прва дама САД, Меланија Трамп, која је рођена у Словенији, дакле на простору бивше СФРЈ, била такође укључена у споразуме између Србије и тзв. Косова.

Све што ћу рећи је да је Меланија Трамп била једна од највећих заговорника споразума Београда и Приштине.