Прочитај ми чланак

Спрема ли Црна Гора потез против Русије којим сече грану на којој седи

0

Блажо Кажанегра, са Светог Стефана, који се читав живот бави туризмом, каже за Спутњик да би остварење најаве увођења виза Русима за улазак у Црну Гору, било сјечење гране на којој сједи држава и да би то додатно угрозило економске интересе Црне Горе и туризма, који је „црногорски гас“.

Наиме, министарство вањских послова Црне Горе сматра да држава треба да буде у свему усклађена са Европском унијом, па и када је у питању суспензија споразума са Русијом, саопштено је из тог владиног ресора прије пар дана.

Европски савјет усвојио је одлуку о потпуној суспензији споразума о визним олакшицама између ЕУ и Русије, саопштило је то тијело. У складу с тим, за руске грађане важиће општи прописи визног законика.

Увођење виза Русима било би погубно за Црну Гору

Ако то буде усвојено, то би практично значило увођење виза Русима за улазак у Црну Гору.
„Мислим да је Црна Гора ове године изгубила на десетине милиона евра због тога што није дошло онолико руских туриста, колико их је било ранијих година. Поготово су туристи из Русије долазили у јуну и септембру, у тим туристичким рупама, како ми туристички радници кажемо. Руси долазе и у главној сезони, али и у предсезони и подсезони су нам главни гости. Ове године су забрањени директни доласци Руса авионом из њихове земље, али они су стизали преко Београда, Истанбула, а они из азијског дијела Сибира преко Казахстана. Мислим да би сви у Влади Црне Горе требало да воде рачуна о томе да је нама туризам главна привредна грана, и да је година короне показала да је 70 одсто запослених у Црној Гори везано за туризам. Зато, сви у влади Црне Горе треба прво да воде интересе о нашем народу, о нашим економским интересима, а не да из неких ускопартијских интереса, по сваку цијену, предњаче и када се од њих то не тражи, у ограничавању доласка туриста из Русије“, каже Кажанегра за Спутњик.

Он истиче да није против тога да Црна Гора иде ка ЕУ, али да треба да води рачуна о својим интересима, а интерес је Црне Горе да има више гостију, одакле год из свијета да дођу.

„Мени је жао због сукоба у Украјини, јер то су наша два братска народа, али не треба да због тога забрањујемо долазак руским туристима на наше приморје“, каже Кажанегра.

Мање Руса, мање прихода

Мање туриста из Русије током ове сезоне умањило је приходе у црногорском туризму. Иако званичници владе истичу задовољство финансијским ефектима сезоне, евидентно је да би они било много бољи, да је више туриста из Русије имало прилике да директним летовима стигне до Црне Горе.

Према подацима из система за пријаву боравка, у периоду од 1. јануара до 11. септембра ове године на будванској ривијери, евидентирано је 29.849 пријава гостију из Русије и 17.499 гостију из Украјине, каже за Спутњик директор Туристичке организације Будва Немања Куљача.

Од 1. јануара до 1. јула, када је у питању само колективни смјештај, из Русије су у Будви имали 4.748 долазака гостију који су остварили 20.545 ноћења, док су по истом основу из Украјине забиљежили 3.364 доласка гостију који су остварили 17.988 ноћења.

Куљача истиче да је то неупоредиво мање гостију него што су имали из те двије земље 2019. године, сезоне која се узима као репер успјешне. Тада је из Руске федерације, забиљежено 219.034 долазака колективних и индивидуланих, који су остварили 1.577.550 ноћења, док је исте године из Украјине забиљежено 33,449 долазака гостију који су остварили 214.868 ноћења.

Прошле године из Руске федерације, укупно колективни и приватни доласци, забиљежено је 42.653 гостију који су остварили 278.679 ноћења.

У односу на прошлу годину из Русије је ове године у Црну Гору дошло 13.000 мање гостију.

Према подацима које је саопштио Монстата, сваки гост који дође у Црну Гору, и који преноћи, за 24 сата потроши у просјеку 85 евра. За Русе се сматра да дневно троше и више новца током једног дана и веома се лако може израчунати колико се губи новца што су укинути директни летови из Русије на црногорске аеродроме.