Прочитај ми чланак

СПЦ одликовала Војислава Шешеља, орден му уручио владика бачки Иринеј Буловић

0

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка Српске православне цркве доделила је лидеру СРС Војиславу Шешељу орден Светог владике Мардарија, саопштила је Српска радикална странка (СРС).

У саопштењу је наведено да је то високо црквено одликовање председнику СРС у име владике Лонгина уручио владика бачки Иринеј Буловић.

Епископ Иринеј је рекао да му је припао “део части и пријатна дужност да уручи тај орден, направљен у име дивног Божијег угодника, светитеља Мардарија”.

Шешељ је изјавио да му је велико задовољство и част што је примио то високо црквено одликовање.

Рекао је да је својевремено, када је боравио у Америци, Канади и Аустралији, затекао тамо Србе подељене и како је казао “завађене на крв и нож”.

– Прво што сам урадио, отишао сам у манастир Либертвил, на манастирском гробљу упалио свеће пред споменицима генералу Дражи Михаиловићу и војводи Павлу Ђуришићу и на гробовима краља Петра, владике Николаја Велимировића, Јована Дучића и владике Мардарија, за кога раније нисам знао – навео је.

Лидер СРС је рекао да је “тада сазнао колике су његове заслуге за српску цркву”.

– Он је српску цркву широм САД и Канаде основао, развио, учврстио, а дошли смо у ситуацију да се та црква подели, како су једни друге погрдно називали, на ‘расколнике’ и ‘федералце’ – казао је Шешељ.

Рекао је и да трудио, на сваком месту где боравио, да се тај раскол превазиђе и да се црква поново уједини, те напоменуо да је у томе имао прилично успеха.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!