Прочитај ми чланак

Спасавање редова Вучића: Да ли Хил преузима народни протест и како то спречити

0

Преузимање протеста од стране пулена Кристофера Хила, убацивање прелетача Шормаза и Зоране и спасавање "редова Вучића"... Ово је сценарио који прети да разори јединствен, народни протест против издајничког и диктаторског режима.

Пред родољубивим партијама, покретима и појединцима сада није лак задатак. До сада су се мање-више држали по страни, али сада морају да иступе и својом активношћу спрече сценарио да о некаквој новој прелазној влади преговарају искључиво пулени Кристофера Хила, да се рехабилитују прелетачи попут Шормаза и Зоране Михајловића, да се „отпорашким декором“ са протеста отерају родољубиви демонстранти…

Посао неће бити лак. Потребно је да се не наруши јединство, да се задржи пружена рука и за грађанисте и не инсистира на идеолошкој матрици, али и да се родољуби активно укључе у протесте, нарочито после договорене предаје српских општина на северу Космета.

– Формалним преузимањем протеста од стране НАТО френдли опозиције персонификоване у Мариники Тепић и званично је почела операција спасавања редова Вучића. Не заборавите, не занима њих рушење Вучића, већ само то да они постану нови, колективни Дачић – упозорава Драган Добрашиновић из Усправне Србије.

Добрашиновић сматра да овај концепт протеста више нема никаквог смисла. Треба га редефинисати и по питању захтева и организационо.

– Захтеви: формирање прелазне владе, распуштање РЕМ-а и гашење Пинка. Организационо, пребацити се код председништва – мирни обруч до испуњења захтева – сматра он.

И заиста, такозвана десна опозиција би требало да од организатора протеста „Србија против насиља“ затражи да међу захтеве уђе и одбрана косметских Срба од насиља албанског терора. Или да кажу – долазимо у петак 2. јуна на протест, а онда ако нећете ви са нама, ми као српски родољуби после заједничког протеста ћемо организовати блокаду Председништва. Нема сумње да ће и за неколико дана бити критичне масе, као што је то било на претходним окупљањима.

Идеја прелазне Владе, коју је први предложио Драган Добрашиновић и државотворни блок патриотске опозиције, свакога дана јача, истиче лидер Двери Бошко Обрадовић.

– Да је у питању најбоље решење актуелне кризе говори и огроман отпор који тој идеји пружа власт. А она је једини гарант слободе медија и поштених избора. Ако Брнабић, Вучић и Вучевић три дана непрестано понављају само да неће бити прелазне Владе, ваљда је јасно шта им највише смета. Зато што ће их једино прелазна Влада натерати да поделе власт и да не могу да раде шта хоће пред изборе. Само тај механизам гарантује слободне изборе.

Постојеће захтеве протеста проширити на оставку Председника Републике и Владе Србије и ванредне изборе на свим нивоима у наредних 6-12 месеци, уз прелазну Владу која мора да обезбеди слободу медија и поштене изборе. Отпор који режим пружа овој идеји јасно говори о њеном значају.

Протест „Србија против насиља“ треба да буде и против насиља над Србима на Косову и Метохији, да не заборавимо константно страдање наших сународника у јужној српској покрајини. Као и улогу актуелне власти у кршењу Устава и предаји КиМ. То је кључан разлог зашто власт мора да оде – објашњава Бошко Обрадовић.

Управо због нове издаје Космета, родољубива опозиција мора активно да се укључи у народни протест. Чак је и бивши председник Србије Борис Тадић данас затражио да међу захтеве протеста треба уврстити заштиту од насиља за Србе на КиМ и добио је невиђену хајку од радикалних НАТО фанатика, који претендују да приватизују грађански бунт.

Родољубива Србија треба активније да се укључи у протесте, али на избалансиран начин. На ово упозорава Мирослав Паровић и Народног слободарског покрета.

– Налазимо се у критичном моменту. Ако преварнти успеју да поделе једну колону коју је народ успоставио, Вучић и мафија остају на власти. Ако се сачува једниство народа на улици мафија иде у затвор. Дакле дилеме нема – само једна колона.

Молим грађанисте да не бране протест од националних, а националне да не бране протест од грађаниста. Народ је на улици направио једну колону и само
Вучић има корист од подела – поручује Паровић, али и констатује да постоји могућност да део опозиционих партија преговара са Вучићем преко Кристофера Хила.

Ако српска опозиција, лева или десна, падне на још једном испиту, ту грешку не сме да понови народ Србије. Ослобођење је једина опција, а било какво наметање нове колонијално-диктаторске управе се не сме дозволити. За идеолошке разлике – биће времена.