Прочитај ми чланак

Шпанија остаје против кандидатуре Косова за чланство у ЕУ

0

„Шпанија не признаје Косово, стога ће гласати против било какве процедуралне одлуке и давања статуса кандидата Косову“, рекао је Паскуал Наваро, представник Шпаније за Европску унију, током свог наступа пред Заједничком комисијом за ЕУ, преноси Клан Косова.

Он је даље објаснио да након што је Косово званично поднело захтев за чланство садашњем Председништву, у овом случају Чешкој, мора да се донесе „процедурална одлука“, за коју се претпоставља да ће Шведска одобрити од јануара – као ново Председништво.

Нормална ствар је, наставио је он, да се тражи мишљење Европске комисије, а затим расправља о томе у Савету за опште послове и коначно одлучују европски лидери у Европском савету.

„Влада неће подржати кандидатуру у садашњим околностима и ова позиција се није променила“, нагласио је државни секретар Шпаније за Европску унију.

Шпанија је једна од пет земаља ЕУ, уз Грчку, Кипар, Румунију и Словачку, које не признају независност Косова.

Наваро је истакао да Влада Шпаније „има конструктиван став“ по питању Западног Балкана, подржава дијалог Приштине и Београда и посредовање ЕУ и на крају подржава либерализацију виза са Косовом, за које иако каже да „није држава“, наглашава да је то територија са којом ЕУ има односе, преноси кланкосова.тв.