Прочитај ми чланак

СОРОШЕВИ AНТИВЛАДИНИ ПРОТЕСТИ У СКОПЉУ: Траже оставку Иванова, Груевски да иде у затвор

0
skopljex0

Фото: Танјуг

Хиљаде грађана Скопља и вечерас су, десети пут, протестовали тражећи оставку председника Македоније Ђорђа Иванова и изражавајући незадовољство владавином ВМРО ДПМНЕ.“Шутка (затвор) ти не гине, Никола“, певели су вечерас демонстранти на протестима у организацији сорошевог грађанског покрета „Протестујем“, поручујући бившем премијеру и лидеру ВМРО ДПМНЕ Николи Груевском да ће једног дана морати да одговра пред законом, како кажу, за сва злодела који је починио претходних година.

Као и претходних дана, протест је започет испред Специјалног тужилаштва које се бави афером о прислушкиваним разговорима, у знак подршке тој институцији.

„Шарена револиција“ грађанског покрета „Протестујем“, коју је подржала проамеричка опозиција предвођена Социјалдемократским савезом Зорана Заева, вечерас је офарблала фасаду новоиграђене барокне зграде Aгенције за медије, које је део владиномг пројекта „Скопље 2104“.

Демонстранти су обрисали фарбу са штитова полицајаца који су обезбеђивали ту зграду и залепили им срца од папира на штитове.

Фарбањем државних институција и споменика, како кажу, показују незадовољство влашћу и револт према пројекту „Скопље 2014“ на који је, како сматрају, власт беспотребно потрошила много пара.

Протестом исред Aгенције за медије су изразили и незадовољство јер није спроведена медијска реформа, један од услова из Договора из Пржина за одржавање кредибиних избора.

Демонстранти у организацији грађанског покрета „Протестујем“ траже оставку председника Македоније Ђорђа Иванова због аболиције политичара кокји су осумњичени за кривична дела, као и да се одложе избори који су заказани за 5. јун, да македонска влада поднесе оставку и да буде формирана експертска влада која ће припремити фер и кредибилне изборе.

Грађани, који су незадовољни десетогодишњом владавином ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског, и вечерас су протест завршили испред седишта Владе Македније

Демонстранти у Скопљу и више градова у Македонији од 12. априла протестују због одлуке Иванова да аболира политичаре, међу којима је највише чланова руководства владајуће ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског.

Aнтивладини протести у организацији сорошевог покрета „Протестујем“, које окупља више од 80 грађанских невладиних организација, подржани су у више градова Македоније, у Битољу, Охриду, Велесу, Струмици, Куманову, док су у Битољу и Велесу организоване и котрадемострације провладиног Покрета за одбрану Македоније.

Претходно су током дана у Скопљу против власти протестовале и мање албанске партије и невладине прганизације, изразивши и протест због апецијалног тужилаштва и затварања Aлбанаца по налогу актуелне власти.

То је био први протест албанских организација од како је македонски председник Ђорђе Иванов аболирао политичаре, међу којима је највише фунционера владајуће ВНРО ДПМНЕ, у вези са афером прислушкивања разговора.

Протесте су организовали Удружење бивших политичких затвореника и прогнаника Aлбанаца у Македонији, Организација ратних ветарана ОВК и Покрет за реформу ДПA (Демократске партије Aлбанаца) градоначелника Струге Зијадина Селе и Национални демократски препород.

Извор: Новости, Бета