Прочитај ми чланак

Соња Бисерко: Вучић је већ прихватио споразум, коначно се окрећемо Западу

0

Александар Вучић, председник Србије, већ је прихватио европски предлог за решење косовског питања, сагласни су саговорници Данаса.

Од сутрашње седнице Скупштине Србије на којој ће Вучић одговарати посланицима на питања у вези са овим споразумом не очекују ништа, док у наредном периоду предвиђају да ће режим усмерити сву своју медијску пропаганду на одобравање бирачког тела да се сложи са потписом на овај предлог који Косово води ка чланству у УН.

Саговорници Данаса – Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права и Миливој Бешлин, историчар – потписници су Апела за прихватање европског предлога за решење косовског питања, који ће јавности бити представљен сутра.

– Потписивањем понуђеног европско-америчког предлога за Косово почиње процес који отвара европску перспективу и Србији и Косову. Отвара и простор за други део Србије која мисли Европу – каже Соња Бисерко.

Према њеним речима, европски предлог за решење косовског питања није обична понуда.

– Требало би имати у виду околности у којима се она нуди. Геостратешка померања су већ дуже време у току али су се искралистала руском агресијом на Украјину. Захваљујући Украјини Косово је актуелизовано као незавршено питање у дворишту Европе. То ће напокон, надам се, постепено консолидовати Балкан, а Србија ће најзад знати своје границе што је претпоставка за модерну државу – сматра она.

Вучић је већ „обрадио“ своје чланство када је претио оставком

Објективно, напомиње, Србија јесте део европског простора поготово што је већ окружена земљама које су део НАТО и ЕУ.

– Не очекујем нека већа изненађења током расправе у Скупштини Србије у погледу предлога којег је председник већ прихватио. Он је већ „обрадио“ своје чланство када је претио оставком што би био и крај СНС. Почела је и медијска офанзива која ће дати резултате као што је дала и у обрнутом правцу. Њихова је одговорност за токсичну атмосферу у којој већ годинама живимо и праведно је да они спроведу и деконтаминацију јавног и медијског простора – каже Бисерко.