Прочитај ми чланак

ШОК ОТКРИЋЕ: Био са Вучићевом женом, председник креће у обрачун са кумом

0

Александар Вучић је многе људе у животу искориштавао, а када му нису више били потребни одбацивао би их, а веома често и обрачунавао се с њима из само њему познатих разлога. Такав је случај са једним од 75 кумова, Зораном Башановићем код кога је живео четири године, а сада га назива лоповом.

На профилу некадашњем сарадника Александра Вучића, Предрага Поповића повела се занимљива прича о овом двојцу, а овај врхунски новинар открио је да је садашња прва дама раније била девојка Зорана Башановића. Вучић изгледа то чињеницу тешко подноси, зато су силни напади на овог естрадног менаџера.

Ко је Зоран Башановић?

Александар Вучић је лажов, преварант и подлац. Ипак, мора му се признати да на исти начин, без повластица, третира све противнике. С истом страшћу уништава анонимне критичаре, као и дугогодишње кумове, пријатеље и сараднике.

Како пролазе сви који му се супротставе најбоље илуструје пример Зорана Башановића. Упознали су се пре 18 година. Искусни естрадни менаџер уложио је много новца, времена и стрпљења да би еманциповао тадашњег министра информисања. Водио га је по елитним ресторанима, учио како се употребљава есцајг и зашто није пристојно да хлеб дроби у супу. Упознао га је с неколико мисица, манекенки и певачица. Дружење је временом прерасло у пријатељство, а онда и у кумство. Одласком Војислава Шешеља у Хаг, Вучић је направио паралелни центар моћи у Српској радикалној странци. У том друштву, које је креирало и реализовало пуч међу радикалима и направило Српску напредну странку, запажену улогу је имао Башановић. Као главни Вучићев оперативац за послове у сивој зони, управљао је напредњачким медијима, намицао паре за кампање, посредовао у тајним комуникацијама с разним политичарима и тајкунима и беспоговорно извршавао све задатке.

Идила је окончана у јесен 2016. Истог часа кад је поднео оставку на чланство у Главном одбору СНС-а, Башановић је проглашен за персону нон грата, а на леђима му је нацртана мета у коју су почели да грувају сви Вучићеви медији. Преко ноћи је проглашен за криминалца, шпијуна и издајника. По наређењу с врха власти, спречен је да нормално ради у Србији, а бруталан притисак је извршен и на његову телевизију „Наша“, која је у кампањи за председничке изборе отворила простор и за опозиционе кандидате. После годину и по дана ћутања, Башановић је недавно открио позадину сукоба с владаром.

– Александар Вучић очигледно не може да се ослободи радикалског става: ко није са мном, тај је против мене. Био сам један од оснивача СНС-а и члан Главног одбора, а од дана кад сам дао оставку на функције у СНС-у, кренула је сатанизација мене лично, моје породице и моје телевизије. Ето, нека то иде њему на образ и част. За његову породицу никад нисам изговорио ниједну ружну реч, а ни за њега. Ово је први пут да га помињем, поготово јавно. Дуго сам мислио и осећао да смо обострано искрени пријатељи. Зато сам га добронамерно саветовао да пази шта ради и кога поставља на најзначајније функције. Неколико пута сам га питао ко су ти „нови људи“ у његовом окружењу. Он је знао да каже да сам добар менаџер, али лош политичар. У фазону, не разумеш ти то. Добро, то је његово мишљење, али ипак сам наставио да му предлажем да рашчисти неке ствари и склони људе за које сам сматрао да чине велику штету и њему и странци. Међутим, нисам наишао на разумевање. То је тињало једно време. На крају сам га позвао, дао оставку и рекао да више не подржавам његову политику, али да, што се мене тиче, остајемо пријатељи и кумови, то не можемо да поништимо. Нисам очекивао никакву захвалност за све што сам урадио за њега и СНС, али ни ово што ме задесило – признао је Башановић.

У осветничком заносу, Вучић је ударио свом снагом. Преко својих медија пласирао је причу да се Башановић лажно представљао као његов саветник и да је злоупотребио познанство како би се уграђивао у разне послове.

– Говорили су како сам се лажно представљао као саветник првог потпредседника владе Вучића и то користио да добијам послове, уцењујем људе и прибављам неку имовинску корист. Лагали су, иако су знали да имам решење којим сам 1. октобра 2012. именован за Вучићевог саветника за економске односе. То решење ми је у Вучићевом кабинету уручио Алекса Јокић. Пре мене је само Гојко Радић постављен за саветника за безбедност – каже Башановић.

У покушају да га компромитује Вучић користи и случај с краја 2012. године, кад су Зоран Башановић и његова супруга Бојана ухапшени у Сједињеним Америчким Државама. Кад се догодио тај скандал, режимски медији су га вешто прикрили. Сад, кад је стављен у врх Вучићеве листе за одстрел, исте новине још вештије манипулишу, не би ли Башановића приказали као лопова. У серији текстова, до детаља се цитирају наводно званични документи америчке полиције, у којима су описани разлози за хапшење. Према тим подацима, Башановићи су осумњичени да су на Флориди, у Санрајсу, извршили крађу у једном тржном центру.

– Пет година сам ћутао о том непријатном догађају у Америци. Инцидент се десио 27. децембра 2012. Код себе нисам имао пасош, па су ме полицајци привели и задржали до јутра, кад сам, уз кауцију, пуштен. На рочишту, које је одржано 9. маја 2013, ослобођен сам оптужби да сам извршио било какво кривично дело. То може да се провери на званичном сајту суда на Флориди. Међутим, Вучић се већ годину и по иживљава на мени и мојој породици. Он врло добро зна шта се догодило, њему су првом јавили. Кауција ми је враћена, а с тим сам добио и могућност да тужим америчку полицију за грешку коју је направила. Нисам то урадио како не бих реметио Вучићеве односе с Американцима. Вучић добро зна да сам ослобођен оптужби, али овде ме представља као крадљивца доњег веша, постељине и ћебади. Да подсетим, Александар Вучић је крстио моје дете, а сад ме приказује као криминалца. Ако не зна како изгледају криминалци и мисли да сам то ја, нека се осврне око себе. Лево и десно, а и отпозади, у свом најближем окружењу видеће гомилу криминалаца. Ја их све знам. Знам шта су некада возили, од чега су и како живели, а знам и шта сада возе, где имају куће и станове, у земљи и иностранству, знам шта данас раде, колико пара добијају, а да не причам о њиховим тајним комбинацијама, за које можда чак ни Вучић не зна. Што се мене тиче, живим у истој кући као пре. Кад је Вучић први пут дошао у њу, далеке 2000. године, у мојој гаражи је стајао „ферари“. Мислим да је Вучић тада први пут уживо видео такав ауто. После свега, ја се нисам померио ни напред, ни назад – прича Башановић.

Вучићу за љубав, у кампању се укључио и Жељко Митровић, који је у једном отвореном писму оптужио Башановића не само за лоповлуке, већ и за лажно порекло, алудирајући да је Албанац.

„Башановић је посебан случај. На 40 степени у осунчаној Флориди у продавници је крао ћебад! За њега се мање-више све знало, али да сад и трећи пут промени име и презиме, нацију, веру и државу само зарад брисања трагова покрадених ћебади, било је тешко за поверовати. Прво је био Басани, па затим Башановић, а сад се презива Башановски, али и то ће вероватно трајати само док македонски премијер Зајеб схвати да му овај краде торбице педеруше, виљушке и тањире из куће. Македонски премијер Зајеб има да га врати у Басанија брзином муње, јер за повратак у Башановић бојим се да је касно“, написао је Митровић.

– У својим наркоманским фантазијама, Жељко Митровић је изрекао гомилу најпрљавијих и најмонструознијих лажи о мени. Да ли неко може да замисли да једна таква морална наказа и његови налогодавци причају како не треба у међусобне конфликте увлачити породице. Ја се са тим попуно слажем, али у мом случају се не ради о дирању породице. Жељков син Александар је прегазио моју сестру Андреу Бојанић, ћерку мог ујака Сава Бојанића, на пешачком прелазу, у њеној 17. години, кад је тек почела да живи. Ми, као породица, већ неколико година чекамо судски епилог, који по свој прилици није ни почео. И још ми поручује да је он моја ноћна мора, заборављајући да је он за целу моју породицу већ годинама ноћна мора. Митровићу, срам те било – одговорио је Башановић.

Упоредо с јавном кампањом, Вучић са истом жестином води шаптачку диверзију против неподобног кума. Директним претњама застрашује Башановићеве пријатеље.

– Александар и Андреј Вучић су лично звали гомилу мојих пријатеља и забрањивали им да се са мном виде или чују телефоном. Пошто имају могућност да прислушкују људе, директно су им претили: „Будемо ли сазнали да контактирате с Башановићем, истог дана вам следи смена с функција на којима се налазите“. То су говорили и многим добрим и поштеним људима, који се сећају шта сам све за њих учинио. Има и оних који су били на мојој квоти, које сам ја предложио за чланство у Главном одбору. Они и данас седе тамо, а мени се не јављају на телефон. Има и оних који се јаве преко треће особе, поздраве ме, чисто да ми дају до знања да мисле на мене. Има, наравно, и оних који се без проблема јављају, али ја никога не зовем да не бих правио проблеме. Било би ми лакше да не знам да Вучић управља том хајком. Ако постоји неки проблем, постоји између њега и мене. Не знам зашто је то морало да поприми толике размере да прети и мојим пријатељима и сарадницима, али то је до њега – тврди Башановић.

У сваком обрачуну Вучић иде до краја. Не задоваљава се само медијском сатанизацијом и сплеткарењем, него жели потпуно уништење сваког непријатеља. Башановићу је покварио готово све послове у Србији, остало је још само да му угуши ТВ „Наша“.

У оквиру припрема за долазак напредњака на власт, Башановић је почетком 2011. преузео у власништво телевизијски канал под називом „Продукција Свет плус“. Програм је изгледао као целодневни рекламни спот, а водитељи и новинари као јуришни одреди СНС-а. Као данас Драган Ј. Вучићевић и Гордана Узелац, тако су некад носачи микрофона с ТВ „Свет плус“ правили скандале на конференцијама за медије политичких противника. Агресиван стил уродио је плодом у мају 2012, кад је победа Томислава Николића на председничким изборима завила Србију у црно.

– Наша телевизија је најзаслужнија за победу Николића и долазак Вучића на власт. Оно вече, кад је одржан други круг председничких избора, Николић је рекао да је моја телевизија била њихов једини прозор у свет. У то време, Драган Ђилас је био градоначелник, а Борис Тадић и Мики Ракић су држали комплетну власт, као данас Александар Вучић. Ипак, њима није падало на памет да врше притисак на нашу телевизију, иако им је била велики трн у оку. Љутили су се на нас, нису хтели да гостују у нашим емисијама и да одговарају на питања, али нису ни покушали да нас избаце из кабловских мрежа и тако спрече да радимо. Вучић је био добар пријатељ с Ракићем, од њега је научио много тога о контроли медија, а сад је то спровео у пракси и то на много агресивнији начин – каже Башановић.

Његова телевизија, која је 2013. променила назив и уместо „Свет плус“ постала „Наша“, прошле године је у председничкој кампањи одрадила сличан посао као некад за напредњаке. Опозициони кандидати само на њој су добили простор за промоцију својих програма и критику власти. Такву уређивачку концепцију ТВ „Наша“ наставила је и у током кампање за београдске изборе.

– И док сам био функционер Српске напредне странке, моја телевизија је водила независну уређивачку политику. Позивали смо представнике тадашње власти, али они нису хтели да гостују у нашим емисијама. На исти начин бојкотују нас и ови који су данас на власти, моји бивши партијски другови. Због тога што се сада у нашем програму појављују Ђилас, Јеремић, Јанковић и други опозиционари, Вучић је појачао удар на мене и моју телевизију. Не пропушта прилику да ме јавно увреди. По устаљеном шаблону, кад год се појави пред новинарима, без обзира којим поводом, неко са Пинка му постави питање везано за његове политичке противнике. Вучић то увек искористи за обрачун с њима, али и да мене прогласи за „криминалца из кабинета Зорана Заева“. Као што сам некад био Вучићев, тако сам данас пословно ангажован као саветник македонског премијера Заева. Радим за много мању плату, него што Вучић даје својим новим саветницима Гузенбауру и Шредеру. Ипак, он ме упорно назива криминалцем, а добро зна да никад нисам извршио никакав криминал у Србији. Да јесам, вероватно не бих о овоме причао. Наравно, копали су, тражили су било шта што би могли да искористе како би ме компромитовали. Ништа нису нашли, јер нису имали шта да нађу – објашњава власник ТВ „Наша“ узроке заоштравања сукоба с владаром.

У складу са својом старом девизом „ко ти смета, ти га уништи“, Вучић је лично руководио притиском на ТВ „Наша“. Први озбиљан ударац задао је 1. јануара ове године, кад је „Наша“ избачена из кабловског система КДС ПТТ, чиме је остала без потенцијалних 70.000 гледалаца. Милан Кркобабић, чија партија контролише ПТТ, није скривао разлог за удар на Башановићеву телевизију, отворено је признао да „само поступа по наређењу с врха“.

Други, још тежи ударац догодио се пре две недеље, кад је и „Телекомов“ ИПТВ искључио сигнал ТВ „Наше“. Прљави посао одрадила је Јана Љубичић, чланица Председнишва СНС-а, државни секретар у МУП-у и извршни директор „Телекома“.

– Добили смо обавештење да нам истиче уговор и да дођемо на договоре за његово продужење. Предлог који је изнела Јана Љубичић нема везе с послом, већ с класичним рекетирањем. Од нас је тражено да платимо по 12.000 евра за сваки од наша три канала, чији програм је преузимао ИПТВ. Знали су да ми не можемо да то платимо, немамо толики новац. Кад су нас искључили на КДС-у, обраћали смо се нашим новинарским удружењима, али ни УНС, ни НУНС нам нису одговорили. Поводом ИПТВ-овог рекетирања обратићемо се свим светским организацијама за заштиту медија. Тужићемо Јану Љубичић и доказадаћемо да је злоупотребила функцију. Истовремено док од нас тражи да платимо емитовање нашег програма, ИПТВ преноси 60 Пинкових канала. И, не само што они не плаћају ИПТВ-у, него ИПТВ плаћа њима. Уназад четири године, Жељко Митровић од КДС ПТТ-а, ИПТВ, ИПТВ Републике Српске и ИПТВ Црне Горе, добија евро по кориснику. Значи, он месечно добија више од 500.000 евра за измишљене канале, од којих само два производе програм, док се остали емитују са сервера. Новцем који узимају од претплатника, 12 евра месечно, Митровићу се плаћа 60 канала, а нас се рекетира. То је страшан криминал. Наш канал сигурно није гледан као Пинк 3 Инфо и, поготово, као Пинк, који има националну фреквенцију. Ипак, гледанији смо од многих других телевизија, чијим власницима ИПТВ ништа не наплаћује. Гарантујем да ни динар није тражен од власника Телевизије „Коперникус“, коју воде браћа Миловановић, од којих је један председник Градског одбора у Нишу Српске напредне странке. Програм те телевизије не гледа нико, чак ни чланови фамилије њених власника. Осим у Јагодини, нико не гледа ТВ „Палма плус“, али ко сме да Драгану Марковићу Палми наплати емитовање на каблу. Има још сијасет таквих примера, међу којима је и Студио Б, који је некад био заштитни знак Београда, а данас је најпрљавија телевизија у Србији. Углавном, избацивање из ИПТВ-а нанеће велику штету нашој телевизији, која је најзаслужнија за Вучићев долазак на власт. Остали смо само на СББ-у, који је приватна компанија са страним власништвом, па је и Вучићу тешко да на њих изврши притисак и принуди их да нас угасе – каже Башановић.

Поред избацивања из кабловских система, Вучић избацује ТВ „Наша“ и из пословних просторија. Како би отежао рад телевизије која га нервира, креирао је и реализовао правосудну сплетку, која је завршена исељењем редакције.

– Вучић је Влади Томићу, директору „Филмских новости“, у чијим просторијама се налази ТВ „Наша“, још пре скоро годину дана наредио да нас тужи за непостојећи дуг и да нас истера на улицу. Наређење је извршено. Добили смо отказ и морамо, на правди Бога, да се иселимо и тражимо нову адресу. Немамо коме да се жалимо у овој земљи. Можемо само да будемо стрпљиви, да сачекамо промену власти и да се надамо да ће Србија постати правна држава у којој ће важити закони и исти пословни услови за све – сматра Башановић.

Док се то не догоди, он ће, као и сви остали критичари власти, да буде на листи за одстрел. Александар Вучић је прогоном Зорана Башановића доказао да је спреман да нанесе свако зло чак и људима с којима га веже дугогодишње пријатељство и кумство. Уосталом, Башановић је само последњи у низу бивших сарадника и сведока свих злочина Вучића и напредњачког картела. Кад дође време за свођење рачуна, а оно се већ приближило, њихови искази ће помоћи да се утврди одговорност актуелног диктатора за све злоупотребе које сада врши. Вучи то зна, зато се плаши и покушава да уништи све људе који су се усудили да укажу на трагове његових злочина.

http://slobodaonline.rs/index.php/2021/03/06/s1ok-otkrice-bio-sa-vucicevom-zenom-predsednik-krece-u-obracun-sa-kumom/