Прочитај ми чланак

Шојгу: НАТО није успео да сломи српски народ

0

Српски народ није био сломљен у НАТО агресији, захваљујући својој храбрости и духовној снази, написао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу у књизи утисака на изложби „Одбрана 78“ у Београду.

У оквиру званичне посете Србији руски министар јуче је посетио изложбу „Одбрана 78“, посвећену НАТО агресији 1999. године у Београду. На њој су представљени документарни материјали и видео снимци бомбардовања Југославије и борбених дејстава на Косову.

© Sputnik / Виталий Белоусов

„НАТО агресија против Југославије однела је животе многих невиних људи – жена, стараца, деце. Међутим, српски народ није био сломљен захваљујући храбрости и духовној снази. Немамо право да заборавимо ту трагедију и наша дужност је да учинимо све што можемо, како се ништа слично никада не би поновило“, навео је Шојгу у поруци.

Подсетимо, током посете Београду руски министар се састао и са српским колегом Александром Вулином, с којим је разговарао о унапређењу сарадње у области одбране.

Они су положили венце на Спомен-обележје ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу и положили капсулу у спомен-плочу „Вечне ватре“, а руском министру уручен је почасни докторат за изузетан допринос развоју Универзитета одбране.

Седамдесет осам дана НАТО агресије

НАТО снаге су 24. марта 1999. године започеле војну операцију против Југославије под називом „Милосрдни анђео“.

Формални повод за ваздушне ударе биле су оптужбе против званичног Београда да спроводи етничке чистке против албанског становништва Косова.

Савет безбедности УН није дао дозволу за бомбардовање Југославије. Приликом НАТО агресије страдало је око 2000 цивила, уништени су објекти инфраструктуре, административне зграде и куће.

Ни после две деценије не постоји тачан списак свих жртава, а процене су да је од 24. марта до 10. јуна 1999. погинуло између 1.500 и 2.500 људи, а око 6.000 рањено. Међутим, њихова имена нико није пописао, нити направио јединствену базу података.

За сада се зна да је за 78 дана агресије погинуло најмање 79 деце и 754 припадника Војске и МУП-а.

За 11 недеља свакодневних ваздушних напада, НАТО је извршио 2.300 удара на тадашњу СР Југославију и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби и бомби пуњених обогаћеним уранијумом.