Прочитај ми чланак

СНВ: Тадић угрожава интересе Срба на Косову и Метохији

0

Српско национално веће северног Косова и Метохије (СНВ) оценило је данас да сусрет бившег председнка Србије Бориса Тадића и премијера косова Хашима Тачија представља наставак погубне политике Демократске странке на путу ка призњању независног Косова.

– Истог дана, када су убијени супружници Љиљана и Милован Јевтић код Урошевца, бивши председник Србије Борис Тадић пружа руку сарадње, грли се и љуби са Хашимом Тачијем, главним организатором погрома Срба и етничког чишћења – наводи СНВ.

У саопштењу се додаје и да Тадића ни чињеница да је Тачи осумњичен за трговину људским органима није спречила да се рукује са њим.

Како се оцењује, „братски сусрет“ с Тачијем означава континуитет погубне политике Тадића и Демократске странке, која је прихватањем Ахтисаријевог плана, довођењем Еулекса и низом споразума о преносу државних надлежности на косовске институције, дала највећи допринос стварању независне државе Косово.

СНВ је данас затражио и од будућих државних власти да утврде политичку и правну одговорност бившег председника Србије због споразума из Брисела који штета српским интересима.

Како се наводи у саопштењу које је потписао председник СНВ-а Милан Ивановић, одговорност треба утврдити због низа споразума које су постигли Борис Тадић и премијер Косова Хашим Тачи, а који штете српским виталним интересима и угрожавају територијали интегритет Србије.

СНВ је подсетио на насиље које је од Видовдана извршено над Србима и оценио да се представници одлазеће власти Демократске странке и њен председник Борис Тадић залажу за безусловну сарадњу са инспираторима и организаторима свих ових и других злочина.