Прочитај ми чланак

СНВ поново позвао нашу цркву на КиМ: Сви ћуте, што пре формирајмо народни сабор

0

Јуче је Председништво Српског националног већа Косова и Метохије поново упутило молбу Епископу Рашко-призренском господину Теодосију да закаже Црквено народни сабор, са следећом садржином:

Ваше преосвештенство,

Дошао је час када је  потребна помоћ Србима на Косову и Метохији, да би спасили животе својих породица, своју душу и своју част. Нашем народу на Косову и Метохији је у овом одлучном тренутку потребна саборност, договор о важним одлукама шта нам ваља чинити, подршка да опстане и остане. На делу је оно о чему смо Вас у више наврата упозоравали, да је народ преварен и остављен, издан,  анестезиран и опијен лажима својих вођа, застрашен од бескрупулозног режима Арбина Куртија кога, на нашу велику жалост, у својој сулудој намери подржава међународна заједница.  Владико, ваше стадо је  у бунилу преварено, разбијено, обезглављено, остављено, препуштено агонији и нестајању. Видите ли владико да, осим ретких гласова, Србија  ћути, док српски народ на Косову и Метохији доживљава егзодус. Ћути и власт ћути и опозиција, ћути интелектуална елита. Као да се дешава неком у далекој туђини.

Зато Вам предлажемо да, заједно са владиком Иларионом, игуманима манаастира на Косову и Метохији већ у недељу, у току дана, након јутарње литургије у конаку манастира Грачаница окупите све релевантне политичке субјекте, грађанске активисте, виђене људе…, како би се договорили о хитном заказивању црквено-народног сабора. Тиме би смо охрабрили наш народ и показали му да није сам и да није обезглављен.

Српско национално веће Косова и Метохије је спремно да преузме део одговорности и обавеза ради организовања црквено-народног сабора! Како радили, тако нам Бог помогао!

У Грачаници, 3. фебруар 2024. године

Председништво СНВ КиМ

До тренутка објављивања овог саопштења, није стигао одговор из Епархије. Српско национално веће очекује да ће да ће владика у најскорије време прихватити предлог председништва Српског националног већа и заједно са свим релевантним политичким и другим факторима међу Србима на Косову и Метохији потражити одговор на на озбиљну кризу у којој се наш народ нашао.