Прочитај ми чланак

СНС због Вучића најављује нове изборе?

0

SNS-zastave-527(НСПМ)
Потпредседник Извршног одбора Српске напредне странке (СНС) Александар Јовичић најавио је данас могућност избора у Србији, не прецизирајући када би то могло бити.

Јовичић је на састанку с члановима и симпатизерима СНС у Ваљеву рекао да та странка ужива све веће поверење грађана захваљујући пре свега оном што је до сада урадио њен председник Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије. 

„Успон странке (СНС) потврђују локални избори одржани после формирања Владе. То ће показати и избори у Србији, спремајте се за изборе, учинак председника Вучића морамо валоризовати. Нећемо дозволити да нас неки из коалиције саплићу и да нам подмећу ногу“, казао је Јовичић не прецизирајући на које се то коалиционе партнере напредњака у Влади Србије односи. 

Можда је одговор на дала потпредседница странке и министарка енергетике Зорана Михајловић, када је рекла да „неће министар (финансија и привреде Млађан) Динкић одлучивати о мерама које се морају предузимати“. 

„То ће одлучити експерти, тим људи“, прецизирала је Михајловић и поновила како се грађанима мора рећи истина пошто се свеобухватно сагледа ситуација у којој је Србија. 

Она је претходно, у разговору с новинарима, казала да ће „бити промена“ у цени електричне енергије, али и напоменула да о томе не одлучује Министарство енергетике и Влада Србије, већ надлежна агенција. 

„Ми смо (Министарство) рекли своје, чекамо да се изјасни агенција“, додала је Михајловић. 

Министарка је данас у Ваљеву разговарала с појединим градским челницима из СНС и директорима јавних предузећа из свог ресора. Бајвише пажње било је посвећено изградњи регионалне депоније за 11 општина, у Каленицу код Уба, и функционисању будућег рециклажног центра у Ваљеву, као делу тог пројекта. 

„На Министарству екологије и заштите животне средине Србије је да нађе недостајући новац. Будите стрпљиви, убрзо ће све знати о изградњи рециклажног центра и депоније, јавност ће бити обавештена“, рекла је министарка новинарима. 

Наговестила је да ће идуће, 2014. године, грађанима бити омогућени повољни кредити за побољшање енергетске ефикасности. 

Србија би за неколико година побољшањем енергетске ефикасности, оценила је, уштедела осам до десет одсто енергије, што је, како је рекла, „пола шадашње производње (струје) Ђердапа“. 

Према једној од последњих јавно објављених анкета јавног мњења, да се сада одржавају парламентарни избори, СНС би освојила 43 одсто гласова.

Тихомир Арсић: Нови избори значили би апсолутну власт, али и одговорност СНС

ИВАЊИЦА – Члан Главног одбора Српске напредне странке, Тихомир Арсић, изјавио је у Ивањици да Србија у овом тренутку има пречих проблема од избора, а да би инсистирање на њима значило инсистирање на власти.

„Нови парламентарни избори значили би апсолутну власт, али и одговорност СНС, изјавио је Танјугу Арсић, приликом радне посете Ивањици и Општинском одбору СНС.

Да ли ће бити избора или не, зависи и од много других фактора, истичући да је СНС-у најважније да се остварују неопходни предуслови за побољшање живота грађана. Да то, како каже, није фраза говори чињеница да је власт могла да буде промењена и у Београду, да је СНС хтела да је мења, јер је, како каже, математика једноставна, а главни град Србије значајан за свеукупан политички живот.

„Ми нисмо хтели власт, али смо и даље предлагачи промена Статута града, које би омогућиле бољи живот грађана“, рекао је он и додао да би у овом тренутку инсистирање на изборима значило инсистирање на власти.

Србија у овом тренутку, сматра он, има пречих проблема од тога, а СНС и њен лидер имају довољно утицаја на кључне политичке одлуке у Србији.

„Развој наше земље у овом тренутку није блокиран чињеницом да ми имамо првог потпредседника, а не председника владе. Нама ће, као државотворној странци, бити увек важнија судбина земље, него број министара“, нагласио је Арсић.

Данас: Напредњаци за сада одустали од избора?

Београд – Српска напредна странка је за сада одустала од расписивања превремених парламентарних избора, али најављена реконструкција Владе могла би да доведе до жестоких сукоба у владајућој коалицији, закључују политички аналитичари с којима је Данас разговарао. 

Лидер напредњака и вицепремијер Александар Вучић изјавио је да ће ускоро уследити дуго најављивана реконструкција Владе Србије. До ње би, узимајући у обзир све околности, логично могло да дође после одлуке Европског савета о датуму за почетак преговора с ЕУ, дакле крајем јуна или почетком јула. Вучић оцењује да за њу треба „седам до десет дана без стреса и обавеза око круцијалних ствари којима се сада бави Влада“, као и да анализа нечијег рада не може да буде разлог за свађе унутар владајуће коалиције.

Министри о којима се у јавности највише говори као о кандидатима за замену су Милутин Мркоњић (СПС), Славица Ђукић Дејановић (СПС), Радослав Петковић (СНС), Горан Кнежевић (СНС), Милан Бачевић (СНС) и Алиса Марић (СНС).

Гојко Радић, саветник Александра Вучића, за Данас каже да СНС нити најављује изборе нити бежи од њих. „СНС сада има највећу подршку и, ако бисмо у овом тренутку ишли на изборе, сви би нас оптужили да смо злоупотребили велику популарност. Нама такве оптужбе нису потребне и мислим да СНС неће ићи пут избора. На изборе се иде када Влада изгуби подршку у парламенту и када коалициони партнери не могу да се сложе“, сматра Радић.

На питање Данаса хоће ли најављена реконструкција посвађати коалиционе партнере, он одговара да „нема разлога за то“. Упитан шта ће се догодити ако на пример Дачић и Вучић имају различите ставове о раду појединих министара, Радић каже да су они „озбиљни људи, који о свему могу да се договоре“.

Портпарол СПС Ђорђе Милићевић каже да је та странка спремна да разговара о реконструкцији уколико се унутар владајуће коалиције процени да је неопходна. „Најпре је неопходно да све странке анализирају рад ресора за које су преузеле одговорност“, рекао је Милићевић новинарима, при чему је истакао да је СПС задовољан резултатима својих министара, јер су „видљиви и препознатљиви“.

Председник ЛДП Чедомир Јовановић каже за Данас да појединачне промене у Влади неће допринети решавању кризе која разара Србију. Према његовим речима, потребно је рећи шта је циљ нашег друштва и како ћемо до њега стићи, па онда пронаћи најспособније људе.

„Неће пензионисање Мркоњића, Илића или ко зна ког министра из СНС бити задовољавајући одговор на ситуацију и стање у земљи. Стање је поражавајуће јер смо у незаустављивом паду, а најодговорнији за то су они који земљу воде – Николић, Вучић и Дачић. Ако говоримо о реконструкцији Владе, онда се мора говорити о новом политичком концепту, а за тај концепт се мора тражити подршка од друштва. Људима није речена истина. Стварност се шминка сваког дана и зато не верујем да ће те козметичке промене допринети решавању оних кључних проблема који уништавају живот сваког нормалног човека у Србији“, упозорава Чедомир Јовановић.

Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић оцењује да ће ванредних избора ипак бити, јер се реконструкцијом Владе не решава проблем њеног функционисања. „Мислимо да ће СНС до краја ове године донети одлуку о ванредним парламентарним изборима, јер је Влада показала потпуну некомпетентност и довела земљу на ивицу економске пропасти“, рекао је Стефановић новинарима.

Владимир Гоати, председник Транспарентности Србије, каже за Данас да ће уколико буде спроведено оно што је најавио Вучић вероватноћа расписивања избора бити смањена на минимум, али и да се могу очекивати „озбиљне расправе“ у коалицији на власти. „Не верујем да ће иједна странка владајуће коалиције бити спремна да на инсистирање Вучића пусти низ воду своје људе“, оцењује Гоати.