Прочитај ми чланак

СНС у страху или „Вучић не сме да стане“: Иде од студија до студија, дели новац…

0

Председник Србије Александар Вучић ових дана демантује све оне који су мислили да његових обраћања не може бити више. Изборна кампања се захуктава, а самим тим се повећава и број Вучићевих гостовања на телевизијама с националном фреквенцијом, одакле “сипа” приче о успесима, расту, повећању плата, пензијама, новим новчаним помоћима… Зато се намеће питање, да ли је страх од лошијих резултата СНС на наступајућим изборима већи него икад раније.

Према мишљењу саговорника новина “Нова” овакви наступи председника Србије покушај су да се спречи пад рејтинга СНС и да се сачува њихово бирачко тело, које је очито врло незадовољно. Не толико због бројних криза које имамо од пролећа, већ највише због огромног раста цена и пада животног стандарда.

Више од 250 пута Александар Вучић се ове године обратио грађанима Србије. Што с Андрићевог венца, што са телевизија с националном фреквенцијом. Међутим, откако је предизборна кампања званично почела, стиче се утисак да Вучић свакодневно иде од једног телевизијског студија до другог… И сваког пута кроз наступе, нимало дискретно, провуче најаву повећања плата у јавном сектору, повећање пензија, нову новчану помоћ за одређену категорију грађана. Овог пута нису му “промакли” ни студенти…

С тим у вези, Биро за друштвена истраживања позвао је РЕМ да донесе правилник или упутство за медијско извештавање о председнику републике током кампање.

“Наведеним правилником или препоруком потребно је регулисати раздвајање медијског представљања Александара Вучића када он говори као председник републике и кад говори као члан Српске напредне странке, којој је дао своје име за наслов изборне листе. Без постављања јасне границе између ова два медијска представљања Александра Вучића, грађани ће бити изложени медијској манипулацији”, писао је БИРОДИ.

Због чега је Александар Вучић тренутно у таквој офанзиви и има ли то везе са страхом од резултата избора који нас очекују у децембру?

Научни сарадник на Институту за филозофију и друштвену теорију Дејан Бурсаћ за новине “Нова” каже да се по први пут у протеклих 10 година може осетити незадовољство гласача СНС.

Спасавање рејтинга

“Да, заиста се чини да СНС овог пута води једну негативну кампању. То је условљено негативним тематским оквиром с којим су ушли у ове изборе. Знамо сви, на пролеће смо имали велику кризу с пуцњавама у Рибникару и Младеновцу, протесте после тога, на јесен је била криза у Бањској, а сад већ имамо и дуготрајну кризу с растом цена. Она заиста много погађа све људе у Србији,а посебно гласаче СНС, јер је Вучићева порука њима у претходних 10 година била пре свега економски напредак, економски раст, повећање животног стандарда, више прилика и слично. Сад је први пут за више од 10 година да они то у ствари не осете, јер цене страховито расту и виде у свом свакодневном животу да много мање могу да купе.”, каже Бурсаћ и додаје да зато сада Александар Вучић неком врстом дефанзивне кампање покушава, пре свега кроз разне врсте обраћања својим гласачима, да спречи осипања.

“Једна врста те дефанзивне кампање јесте и слоган “Србија не сме да стане”, где он у ствари каже “ја сам гарант стабилности и даљег напретка. Иако постоје проблеми, ако станемо, ако се деси нешто друго, ми паднемо с власти тек ће онда бити проблема”. И онда се све пребацује на ниво свакодневне комуникације, где Вучић у ствари показује својим циљним групама да држава брине о њима, да је са СНС на власти та брига загарантована, да су они гарант економског благостања. Наравно, с тим иду најаве повећања пензија, плата, једнократне помоћи… чисто да увери гласаче да он то заиста и мисли и да ће се с наставком власти СНС таква политика наставити”, наводи Бурсаћ.

Сматра и да тренутна ситуација не указује на неки велики пад рејтинга СНС, али да вероватно постоји повећана сумња и велики пад поверења у СНС због ових криза.

“Онда су оваква обраћања Александра Вучића покушај да се спречи пад рејтинга на следећим изборима и да неко други то капитализује, било десница, било проевропска опозиција, било СПС”, закључује Бурсаћ.

Страх за сопствени рејтинг

Да иза Вучићевих наступа има дозе страха мисли и извршни директор БИРОДИ Зоран Гавриловић. С тим што он сматра да се ту крије Вучићев страх за сопствени рејтинг.

“Вучић је у једном тренутку изјавио да је у дигиталу представљен 80 одсто негативно и да је највише нападани политички актер. Мислим да на овај начин жели да контролише штету у овом делу медија, у којима види да не може да пласира своју пропаганду. Он тако, заправо, чува своје бирачко тело које се информише првенствено путем програма телевизија с националном покривеношћу”, каже Гавриловић и додаје:

“С друге стране, Вучић жели да наметне теме. Да се говори о пензијама, повећањима, расту, помоћи за различите групе грађана… А упорно избегава све оне теме које му не иду у прилог. На пример, кад сте чули Вучића да прича о Закону о планирању и изградњи, којим је практично тајкунима омогућио бесплатно земљиште које су добили куповином предузећа у приватизацији. Пример је Лука Београд, где је Милан Беко практично добио 200 хектара бесплатног, ексклузивног земљишта у Београду. Таквих случајева је на 500 локација у Србији, а то су све подаци министарства”, закључује Гавриловић.“Вучић је у једном тренутку изјавио да је у дигиталу представљен 80 одсто негативно и да је највише нападани политички актер. Мислим да на овај начин жели да контролише штету у овом делу медија, у којима види да не може да пласира своју пропаганда. Он тако, заправо, чува своје бирачко тело које се информише првенствено путем програма телевизија с националном покривеношћу”.

“С друге стране, жели да наметне теме. Да се говори о пензијама, повећањима, расту, помоћи за различите групе грађана… А упорно избегава све оне теме које му не иду у прилог. На пример, кад сте чули Вучића да прича о Закону о планирању и изградњи, којим је практично тајкунима омогућио бесплатно земљиште, оје су добили куповином предузећа у приватизацији. Пример је Лука Беогрград, где је Беко практично добио 200 хектара бесплатног, ексклузивног земљишта у Београду. Таквих случајева је на 500 локација у Србији, а то су све подаци министарства”, закључује Гавриловић.

Кршење уставних ограничења

Посматрајући по темама, Александар Вучић је у последњој емисији у којој је најављен као председник републике највише времена посветио изборима (37%). Збирно гледано на другом месту су теме везане за плате и пензије, односно новонајављени план раста плана и пензија, али и тема економског раста (24%).

“Председник републике се у интервјуу бавио темама које су у надлежности Владе Републике Србије, а не спадају у овлашћења председника. Спречавање свега наведеног треба да онемогући да учешће председника републике у изборној кампањи привилегује изборну листу Српске напредне странке у односу на остале изборне листе, а што је према БИРОДИ супротно члану 111 Устава Републике Србије, односно Закону о спречавању корупције члан 40, став 2”, наводи Зоран Гавриловић.