Прочитај ми чланак

СНС писао Неготинцима у Бечу: Дођите да гласате за нас, плаћамо превоз

0

Председник Србије Александар Вучић увелико је у кампањи, а поједини локални одбори чине све да на изборе извуку што више “својих” гласача, па тако деле кафу и ратлук са ознакама СНС. Међутим, Повереништво напредњака из Неготина отишло је и корак даље у односу на своје колеге из других градова. Они су, уочи локалних избора који се одржавају у том граду 17. октобра, послали писма грађанима који живе у Бечу да дођу и гласају за листу СНС. Све то уз обећање да ће им обезбедити и бесплатан превоз за долазак Србију и повратак у Беч.

Један мештанин села Уровица, које припада општини Неготин, а који живи и ради у Бечу био је изненађен када је до њега стигло писмо које је потписало Повереништво Српске напредне странке из Неготина.

У том писму позивају се “чланови, симпатизери Српске напредне странке и сви грађани који подржавају политику Александра Вучића, а који се налазе у иностранству и имају право гласа да својим гласом подрже листу ‘Александар Вучић – За нашу децу – Ивица Дачић’”.

“Свима који се одлуче да тог дана буду у завичају, дају глас и подрже нас на изборима биће организован бесплатан аутобуски превоз за долазак у Неготин и повратак у Беч”, пише у писму СНС.
У њему је такође назначено да се долазак у Неготин из Беча планира 15. октобра у времену од 17 до 18 часова, док је повратак планиран на дан избора – 17. октобра од девет часова.

СНС је писмо штампао и на ћирилици и на латиници, а дели га путем мејла и вибер апликације.

Зашто су напредњаци одлучили да на изборе “извлаче” чак и грађане који живе у Бечу, покушали смо да проверимо у Повереништву СНС у Неготину, али нисмо добили одговор.

Занимало нас је и ко плаћа превоз и како су дошли до контакт телефона и мејлова грађана Неготина који живе у иностранству.

“Ја сам само активисткиња. Никог другог нема овде. Покушајте поподне”, речено нам је кад смо позвали седиште СНС у тој општини.

Новинари “Нове” су и дан касније контактирали неготинске напредњаке, али је реакција била иста.
“Ја сам овде само тренутно. Ако желите, можете да позовете мало касније, када ту буде неко које је упућенији од мене”, речено нам је у СНС Неготин.

Треба напоменути да се у иностранству може гласати само на изборима за народне посланике Народне скупштине и на изборима за председника Републике. За локалне, као што је случај у Неготину та могућност не постоји. Они који желе да гласају морају да дођу и то учине.

Имајући у виду да рецимо према неким информацијама чак 80 одсто мештана Уровице живи у иностранству, да у Бечу има 400 домаћинстава из тог села а наводно још толико и у Француској и Немачкој, не чуди акција напредњака у којој су спремни да за глас плате и превоз.

С друге стране, оним преосталим у Уровицама и општини Неготин, по већ опробаном рецепту напредњаци деле кафу и ратлук уз лого Српске напредне странке.

Раша Недељков, програмски директор ЦРТА, наводи за “Нову” да странка има права да се организује и да обезбеди на дан избора њени бирачи гласају.

“Ако се поштује закон, база података људи је прибављена уз сагласност тих људи. Они имају могућност да кажу да неће да гласају, да не трпе никакве притиске. Важно је да база података није прибављена од неког државног органа или јавног предузећа, да је превоз плаћен из средстава странке, односно да новац за то није дало неко јавно предузеће…“, каже Недељков.

Локални избори у Неготину одржавају се у недељу, а до сада је прихваћено шест изборних листа. Извесно је да ће се за место у локалној скупштини борити коалиција СНС – СПС, СРС, Народна странка, коалиција НАДА, Здрава Србија и Зелени.