Прочитај ми чланак

СНС ПИОНИРКЕ Ко су све судије Уставног суда и зашто не раде свој посао? (ФОТО)

0

Од доласка на власт СНС је убацила девет нових судија у Уставни суд Србије и на тај начин омогућила себи да у највишој правосудној институцији у држави има већину за одлучивање по вољи владајућег режима. У питању су већином класични партијски послушници. Међу њима углавном нема професора државних правних факултета нити професора уставног права. У питању су стручној јавности мање позната имена која иза себе нису оставила никакав већи допринос уставно-правној материји. Предлагани су и бирани од стране актуелне власти очито по старом критеријуму морално-политичке подобности и по чланству у СНС.

Примера ради, Тијана Шурлан је била кандидат СНС за одборника на локалним изборима на Врачару. Драгана Коларић је супруга Срђана Коларића, члана Главног одбора СНС и председника општине Чукарица. Обе су биле професори на Полицијској академији. Најзанимљивији је свакако случај Снежане Марковић, председника Уставног суда Србије, која се помиње у никада до краја разјашњеној „Афери Индекс“, везаној за узимање мита од стране више професора на Правном факултету у Крагујевцу, међу којима се нашао и њен супруг адвокат Звонко Марковић, а на страни 79 Оптужнице се помиње и сама Снежана Марковић као лице које је ургирало код окривљеног професора да се студенту упише оцена без полагања. Она се препоручила актуленој власти још кад је као заменик републичког јавног тужиоца ослободила одговорности политичаре на челу са Мајом Гојковић за пљачку АТП Војводина. Тада је на предлог свог земљака Томислава Николића била на 15 различитих функција истовремено са преко 500.000 динара месечних примања, колико има и сада као председник УСС.

Када се узме у обзир да је министар полиције Небојша Стефановић купио факултетску диплому, да су исто тако упитне дипломе основних факултетских студија министара Александра Вулина, Александра Антића и Зорана Ђорђевића, да су своје докторске дисертације плагирали министар Синиша Мали и гувернер НБС Јоргованка Табаковић, онда не чуди ни овакво троје чланова Уставног суда Србије. Тешко се од њих може очекивати да суде мимо налога из Централе СНС. На осталих 10 судија Уставног суда Србије је да докажу да ли суде по Уставу или по страху од Александра Вучића и СНС.