Прочитај ми чланак

СНС параноја или смишљени притисак на РТС?

0

г1

Српска напредна странка саопштила је да, веровали или не, „РТС уместо да буде јавни сервис свих грађана, служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александра Вучића”.

“Имали смо прилике да претходних дана, као и данас, у дану када се формира Влада Републике Србије, будемо сведоци бујице неоснованих примедби водитеља РТС-а, са јединим циљем – да се унизи нова влада и углед Александра Вучића”, наводи се у саопштењу[1] СНС-а. И то је то, нема ни ко, ни где, ни шта, ни када. Помињу се водитељи…

Повод за ову паушалну прозивку и апсурдну тврдњу, за сваког ко је погледао иједну информативну емисију РТС у последње две године, било је гостовање шефа деска Вечерњих новости Срђана Шкоре у јутарњем програму. Уредник Новости се огрешио јер није показао одушевљење неким кадровским решењима за избор министара, а и рекао је да најмоћнији човек у Србији не ради довољно на формирању институција.

Водитељи су се огрешили јер су госту поставили питање о персоналном саставу нове владе. Гост је, потом, изразио сумњу да је Вучић поставио људе с најбољим референцама за министре. Рекао је да није познато које су препоруке новом министру просвете Срђану Вербићу, споменуо је да је Драгомир Карић открио да је Лазар Крстић завршио БК универзитет, и додао да је дискутабилно постављање Велимира Илића за министра без портфеља.

Водитељима се на грех ставља што нису попут Јоване и Срђана скратили гостовање и скренули тему на естраду чим би гост почео да изражава мишљење које није „на линији“. Међутим, јутарњи програм на РТС викендом води млађи водитељски пар, који плаћа данак неискуству, па се дрзнуо да поставља питања и подстиче саговорника на одговоре.

То је био повод да СНС оптужи јавни сервис да ради на „унижењу Владе и угледа Александра Вучића“. УНС је за ово саопштење напредњака рекао да представља класичан вид притиска на РТС и слободу медија у Србији. НУНС је навео да такав наступ владајуће странке враћа Србију у време када су медији били „или апсолутно послушни, или су се држали своје уређивачке политике ризикујући опстанак, па и животе новинара и уредника“. РТС није рекао ништа у своју одбрану, као ни Републичка радиодифузна агенција, која је задужена за заштиту независности јавног сервиса.

Није никаква новост да у српским медијима, нарочито електронским и нарочито на РТС, нема никакве критике власти. Међутим, наводи да РТС својом уређивачком политиком унижава лик и дело Александра Вучића показују врхунац не само бахатости већ и параноје владајуће странке, у својој навици да вођа доминира у вестима које су све само не објективно информисање, да му се у интервјуима не постављају питања која му не пријају, а да се у госте не позивају они који нису спремни да га хвале.

Параноја напредњака одавно је отворила зачарани круг у којем се свако ко мисли другачије карактерише као „екстремиста“, где се свака критика представља као прљави напад на Вучића, па би саопштење његове странке више личило на оглашавање неког политбироа у Северној Кореји.

С друге стране, Вучић се у експозеу заложио за слободне медије и рекао да ће РТС и РТВ функционисати као јавни сервис у развијеним европским земљама.

„Јавни сервиси ће бити локомотива слободног информисања. Остварићемо истинску самосталност јавних сервиса“, рекао је он и најавио да ће до краја лета бити донета три медијска закона чији су циљ слободни и независни медији.

„Новинари морају да се осећају слободним да истражују“, поручио је.

На дан формирања Владе послато је још једно „занимљиво“ саопштење. Скупштина Србије објавила је да неће моћи сви медији да присуствују полагању заклетве министара, већ само Ројтерс, ТВ Пинк, Инфобиро и Танјуг. Агенцији Бета је речено да је одлука донета у договору представника парламента и чланова кабинета Александра Вучића. Пред почетак Скупштине ипак се одустало од ове одлуке и врата парламента отворила су се и за остале новинаре. Да није било тако, оваква одлука представљала би медијски скандал и преседан, који уводи праксу да државне институције бирају медије који ће да извештавају.

Избор горепоменутих медија, као и напад СНС на РТС, могао би и да укаже на намеру власти да ТВ Пинк, у скоријој будућности, преузме и улогу јавног сервиса. Што би, на неки начин, било и логично – према свецу и тропар!


[1] http://www.blic.rs/Vesti/Politika/460989/SNS-RTS-poligon-za-prljave-napade-na-Vucica

(НСПМ)