Прочитај ми чланак

СНС ПАЛИКУЋА Симоновићева фамилија и сарадници и даље на буџетској плати у општини

0

У Општини Гроцка запослено је најмање 59 саветника, а њихове плате се крећу у распону од око 60.000 до 120.000 динара, показују подаци које је званичним путем добио портал Жиг инфо.

Уредник тог портала Жељко Маторчевић за Н1 каже да подаци до којих су дошли показују да је у Гроцкој на снази партијско запошљавање, као и да су људи бившег председника општине Драгољуба Симоновића и даље ухлебљена у општинској управи и јавним предузећима.

Маторчевић каже да је Жиг инфо до већине података дошао захваљујући Закону о доступности информација од јавног значаја, али тек након интервенције Повереника.

– Крајем јула Повереник је наложио Градској општини Гроцка да морају да нам пошаљу тражене податке. Интересантно да имамо 59 саветника – што саветника, што млађих саветника, што самосталних саветника – који су распоређени по одељењима – објашњава Маторчевић.

Каже да су са истраживањем почели још крајем прошле године како би доказали да су породица и сарадници бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића, који је првостепено осуђен као налогодавац паљења куће новинара Жиг инфа Милана Јовановића, и даље на општинским јаслама.

– И даље су сви они који су били са Симоновићем, ухлебљени. И ужа и даља фамилија. То је класично страначко запошљавање. Не долазе на посао, а примају плате – истиче Маторчевић изражавајући сумњу да у општини Гроцка постоји толико канцеларија да прихвати толики број саветника.

Наводи пример снаје Драгољуба Симоновића која је запослена у општинској управи, док је њена мајка запослена у водоводу, а отац ангажован као саветник председника општине са платом од 80.000 динара.

Каже и да им општина Гроцка није доставила све податке, јер је редакција Жиг инфа, захваљујући „инсајдерима“, дошла до уговора о још 18 саветника запослених у општини.

Жиг инфо је објавио и да је једна од ангажованих саветница и новинарка Пинка Гордана Узелац, што је општина Гроцка у међувремену демантовала.

– Једино што је тачно у њиховом саопштењу је да она никада није виђена у Гроцкој – каже Маторчевић и подсећа да је Жиг инфо објавио уговор са Горданом Узелац, са печатом општине Гроцка, који је потписан 3. децембра 2020. године.

– Да бисмо дошли до тачних података ишли смо и обилазним путем и помоћу Закона о доступности информација од јавног значаја, имамо још два, три документа где је Градска општина Гроцка ставила печат и потпис, и где се каже да је Гоца Узелац комуниколог, саветник за медије председника општине – указује он.

На питање како онда тумачи деманти општине, Маторчевић подсећа на анегдоту са једног од суђења новинарима Жиг инфа по тужби Драгољуба Симоновића, на којем је бивши председник општине рекао: „Па, ја сам функционер, мени треба да се верује!“

– Е, тако они тако функционишу – констатује уредник Жиг инфа и упозорава да општинска власт таргетира тај портал и да се, имајући у виду раније догађаје, чланови редакције не осећају безбедно.