Прочитај ми чланак

СНС-овац тражи да се уклони мурал Младићу

0

"Пошто се појавио проблем око мурала Ратку Младићу у Београду, требало би сви заједно да се потрудимо да се проблем смири, а онда би градске службе требало да раде свој посао и свему чему није место, а између осталог и тај мурал, обришу и уклоне - онако како град Беоргад и наши закони налажу", рекао је посланик Српске напредне странке Драган Шормаз, који је не тако давно затражио и да Капетан Драган буде ухапшен због величања убица бившег премијера Зорана Ђинђића.

– Мурал је слика, реч је опаснија – рекао је Шормаз за Н1 о поменутом муралу.

На питање зашто се дешава цео проблем са муралом посвећеном Младићу, Шормаз је одговорио:

– Зашто се дешава? Јер не затварамо…Ја јавно говорим дуже време да морамо да затворимо, не да рашчистимо с прошлошћу јер имамо прошлост с којом се можемо поносити. Ми можемо да правимо мурале…Наши млади људи који су склони уметности могу рецимо да нацртају мурал Војводе Путника, то су били по мени прави хероји. Ово из деведесетих, сматрам да ту причу треба затворити што пре – рекао је Шормаз.

На питање да одговори да ли мурал треба да буде уклоњен, он је рекао да не прича о муралу, већ о наративу и да „у почетку беше реч, а реч је много опаснија од слике“. Истакао је и да је „један од ликова из 90-тих осуђен за извговорене речи и осуђен у Хашком трибуналу.

Шормаз је нагласио да је Хашки трибунал договорен као међународни суд правде који су основале УН одлуком СБ УН.

– Не може да нам се свиђа Резолуција 1244, а да нам се не свиђа та одлука. Милошевић је то договорио у Дејтону, он је први испоручио Србе у Хаг, то је нешто што је међународна обавеза Србије, то је нешто што смо ми урадили, то није амерички или НАТО суд већ суд који су основале УН уз активно учешће Србије и Милошевића – рекао је посланик СНС.

На инсистирање да прецизира да ли сматра да треба уклонити мурал, Шормаз одговара:

– Сада, у овом тренутку пошто се дигао проблем треба да се заједно потрудимо да се проблем смири, а онда наравно да градске службе раде свој посао и све чему није место, између осталог и мурал, треба обрисати и уклонити онако како Град Београд и како наши закони налажу.