Прочитај ми чланак

„СНС-овац доделио кредит Јовањици од 4 МИЛИОНА ЕВРА! По чијем налогу?“

0

Након што је првооптуженог у афери "Јовањица" Предраг Колувија пуштен из притвора, афера је опет доспела у жижу јавности. Колувија је чак дао интерју Владимиру Ђукановићу Ђуки, најоданијем Вучићевом послушнику, а и сам председник бранио је Колувију из Дубаија. Чини се да ова силна одбрана и не чуди, поготово ако се зна да је "Јовањица" од Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) добила кредит од скоро 4 милиона евра, а кључни човек агенције је председник СНС Чукарица Раде Петровић. Осим тога, АОФИ је дала кредит и Пинку, о чему је писао ЦИНС.

– Јовањица је од Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) добила кредит од 3,9 милиона евра. Ту је кључни човек Раде Петровић председник општинске организације СНС Чукарица. Да ли је он сам донео ту одлуку? По чијем налогу? Чији је он пријатељ? Све је јасно! Државни посао – написао је на Твитеру адвокат Иван Нинић.

О томе да је АОФИ дала кредит у износу од 3,9 милиона евра крајем 2019. године говорио је потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, а о чему је већ писао Директно.рс.

Раде Петровић, председник УО АОФИ, ФОТО: beograd.sns.org. rs

Rade Petrović, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), FOTO: beograd.sns.org.rs

– Агенција за осигурање извоза је предузећу „Јовањица“ Предрага Колувије доделила 3,9 милиона евра кредита. Кључни човек за одобравање кредита је председник Управног одбора АОФИ Раде Петровић, а он је уједно и председник општинског одбора СНС на Чукарици – рекао је потпредседник Народне странке Мирослав Алексић у децембру 2019.

Осим Јовањици, АОФИ је дала кредит и Пинку.

У тексту који је објавио ЦИНС, наводи се да је фирма Жељка Митровића од 2014. године од ове државне агенције добила преко 10 милиона евра на име гаранција и кредита.

Да је фирма Жељка Митровића, Пинк интернатионал цомпанy, добила 2017. године нешто више од 3,2 милиона евра (402.705.225 милиона динара) од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), показује документација Управе за трезор до које је дошао Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Даље се наводи да је на рачун компаније Пинк интернатионал цомпанy извршена 22. марта 2017, а као основ уплате наведено је да се ради о краткорочном кредиту.

Из података Управе за трезор не може се закључити у коју сврху је АОФИ дао позајмицу, наводи ЦИНС, као ни шта тачно Пинк извози, нити због чега је државна агенција одлучила да подржи извозне активности ове приватне фирме. Такође, није јасно ни да ли је ово укупна вредност кредита.

ЦИНС од децембра 2015. покушава да путем захтева за приступ информацијама од јавног значаја добије документацију АОФИ-ја у вези са Пинком, као и информације о њиховим другим клијентима. АОФИ је одбио да одговори уз образложење да се у делу који се односи на Пинк ради о пословној тајни.

Помоћ од АОФИ-ја Пинк је добио и 2014. године, када му је такође на име краткорочног кредита уплаћено око 120 хиљада евра. У тој години АОФИ је Пинку издао и гаранцију до износа од 2,5 милиона евра у корист АИК банке, што значи да је држава практично гарантовала за послове Пинка.

Током 2014. године Пинк се појављује на листама Пореске управе као један од највећих пореских дужника. У тренутку када је склапан уговор о гаранцији, одлагање плаћања једног дела дуга још није било одобрено па је остало нејасно како је ова компанија испунила услов АОФИ-ја по којем њени клијенти не смеју да имају пореска дуговања.

АОФИ је званична извозно кредитна агенција Србије која је основана са циљем да помогне домаћа предузећа кроз осигурање и финансирање извоза. У пракси ова агенција даје повољније кредите под мање рестриктивним условима од комерцијалних банака уз ниже каматне стопе.