Прочитај ми чланак

СНС “Миленијум” купује Институт да уђе на Ратно острво

0

Фирма Миленијум тим, блиска Српској напредној странци, јавности је постала позната пре свега по изградњи Београда на води, ту је и спорна гасификација, а недавно је обелодањена и куповина вредног земљишта са шумом, виноградима, па и вештачким језером од компаније Навип. Судећи према речима генералног директора Института за водопривреду "Јарослав Черни" Дејана Дивца, следећи пик им је управо оно што Београђани деценијама љубоморно чувају - Велико ратно острво.

Иако на први поглед веза између Миленијум тима и поменутог института није баш најјаснија, ствари изгледају овако.

Printscreen Jutjub

Институт за водопривреду “Јарослав Черни” добио је посао израде студије оправданости и генералног пројекта изградње водоизворишта подземних вода на Великом ратном острву. Овим поводом новинари телевизије Н1 разговарали су са генералним директором Института Дејаном Дивацем, који је рекао да ће се на острву наредних годину дана спроводити истраживања, како би се утврдило да ли је водоизвориште као инвестиција могућа и исплатива. Он је потврдио и да постоје планови о приватизацији Института “Јарослав Черни”, а на питање да ли је тачно да се за куповину тог института интересује Миленијум тим, Дивац је рекао:

Угледна фирма…

“Не само што сам чуо, него су се они људи јавили и рекли да је то тако… Сматрам да је то угледна фирма која се бави изградњом разних инвестиционих објеката”, рекао је Дивац.

Затим разговор иде овако:

Н1: Видите ли у томе неки интерес Миленијум тима да вас купи?

Дивац: Боље би било њих да питате, ја могу да наслућујем.

Н1: А кад наслућујете, има ли у тој причи Макишког поља?

Дивац: Не, то нема никаквог смисла, верујте.

Преко острва до Макиша

И тако се круг затвара. Иако Дивцу ово нема никаквог смисла, кад се боље размисли – можда и има. Куповином Института “Јарослав Черни”, Миленијум тим добио би посао око испитивања водоизворишта на Великом ратном острву. Да ли би следећа мета било Макишко поље, а како је то потенцијално једно од највећих градилишта које ће се отворити у Београду – ето посла за Миленијум тим и по питању изградње.

За оне који нису испратили о којој фирми је реч, ево подсећања.

Ово предузеће је довођено у везу прво са СПС-ом, а сада са напредњацима. Повезивани су са високим функционером социјалиста Душаном Бајатовићем, будући да су се, према писању медија, приходи “Миленијум тима” драстично увећали у време почетка сарадње са Србијагасом на чијем челу је Бајатовић. Управо ова фирма радила је нејвећи број послова спорне гасификације у Србији.

Власници “Миленијум тима” Иван Бошњак и Стојан Вујко су се појавили и у неколико његових предизборних спотова. Међутим, фирма “Миленијум тим” урадила је и низ пројеката на простору Београда на води – градила саобраћајнице, променаду и кафић Саванова, станове за припаднике служби безбедности…

Истраживачки портал КРИК је објавио и да је Предраг Мали, брат министра Синише Малог, годинама возио “ауди”, који је у једном тренутку био у власништу “Миленијум тима”.

Након рушења у Савамали, управо је “Миленијум тим” неколико месеци касније обавио рушење преосталих објеката.

Најновији послови

Ова фирма је недавно склопила уговор о стратешком партнерству са ГП Мостоградња о чему је писала Нова.рс. Уследила је и куповина вредног земљишта и винограда од компаније Навип, а затим и вештачког језера, о чему смо такође писали.

Ко је купац вредног земљишта од готово 200 хектара у околини Лесковца, на коме су засади винограда и шума, крило се месецима. Да је реч о “озбиљном привреднику” из Београда наговестио је градоначелник Лесковац Горан Цветановић, али није хтео да каже ко стоји иза куповине вредне имовине Навипа у стечају.

До доказа да иза те куповине стоји “Миленијум тим”, дошао је портал Нова.рс. У решењу Привредног суда у Београду наводи се да је 185 хектара купила фирма Алеа Цонсултинг са седиштем у Београду. Директор те фирме је Иван Бошњак, један од власника Миленијум тима. Та имовина плаћена је 67.7 милиона динара, односно око 3.000 евра по хектару.

Како показује документ до којег је дошла Нова.рс, Миленијум је овом куповином постао власник око двадесетак парцела са засадом винограда треће класе, али и власник шума, њива, пашњака.

Уз то Миленијум тим је постао власник и једног вештачког језера. У документу се може видети да је реч о катастарској парцели 6713 у катастарској општини Винарце.