Прочитај ми чланак

СНС ЛОПУЖЕ Председник Скупштине у Врању први на листи за субвенције за котлове

0

За набавку и уградњу котлова у породичној кући, актуелни председник Скупштине града Врања Дејан Тричковић би, као први на ранг листи по јавном позиву који је требало да помогне Врањанцима да замене столарију, котлове или уграде соларне панеле, из градског и републичког буџета могао да добије помоћ у вредности и до 85.000 динара. Према подацима са сајта Агенције за спречавање корупције, Тричковићева плата је око 108.000 динара - дупло већа од просечне зараде у Врању и за 76.000 динара већа од минималне зараде, коју на тржишту прима велики број Врањанаца у приватном сектору.

Комисија за реализацију мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији града Врања, основана од стране Градског већа, одлучила је да Тричковићева пријава на Јавни позив за суфинансирање мера енергетске ефикасности за набавку и инсталацију котлова (заведена под редним бројем 40-290/2021-04) добије највише поена, односно буде прва од пет, колико их је на прелиминарној листи грађана који ће добити новац из градског буџета.

Тричковић, чија месечна плата по последњем извештају на сајту Агенције за спречавање корупције износи 107.727 динара, поседује кућу са помоћним објектом од 138 квадратних метара, аутомобил Цитроен Ц4 из 2005. године и 16,52 одсто удела у Ветеринарској станици „Врање“, номиналне вредности око 680.000 динара.

За суфинансирање унапређења енергетске ефикасности у Врању издвојено је 4,9 милиона динара, од чега је око 2,5 милиона определио Град Врање, а 2,4 милиона Министарство рударства и енергетике. Како су надлежни раније објаснили, грађани чија пријава „прође“ сносе 50 одсто трошкова за замену столарије, уградњу котлова или постављање соларних панела, док осталих 50 одсто град не уплаћује у новцу, већ прослеђује привредницима код којих ће грађани набављати материјал и услуге. Укупна планирана средства за меру за коју се пријавио и Тричковић су 1,5 милиона динара, стоји у Правилнику о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа и станова.

„Град ће дефинисати средства подстицаја са ПДВ-ом која ће доделити појединачном крајњем кориснику за ову меру као мањи износ од 50 одсто укупног пријављеног износа са ПДВ-ом за ову меру и то до 85.000 динара са ПДВ-ом по пријави за набавку и уградњу котлова или грејача на биомасу за породичне куће“, стоји у поменутом Правилнику донетом од стране Градског већа 5. јула ове године. Поред Тричковића, пријаву је „прошло“ још четворо Врањанаца.

Ненадић: Градско веће да затражи мишљење Агенције за спречавање корупције

Како за портал Нова.рс објашњава Немања Ненадић из организације Транспарентност Србија, Тричковић као председник Скупштине може бити у сукобу интереса само ако коначну одлуку доноси управо Скупштина.

Према његовим речима, правило о сукобу интереса функционише тако да се везује за онога ко доноси одлуку, те ако одлуку не доноси Скупштина, онда формално њен председник не може бити у сукобу интереса, али могу бити чланови Градског већа, пошто Скупштина њих бира.

„У суштини, чланови Градског већа би пре усвајања коначне одлуке требало да затраже мишљење од Агенције за спречавање корупције, с обзиром на то да Скупштина бира чланове управо тог већа и да међу њима може постојати однос зависности. То не значи да је конкурс намештен у корист председника Скупштине, то се може утврдити само анализом услова, критеријума, висином опредељених средстава…“, каже Ненадић за портал Нова.рс.

Додаје да је неопходно утврдити јесу ли услови постављени ваљано, објективно и у јавном интересу.

Апсурд: Говорио да је поносан због Верице Бараћ, већ био у сукобу интереса

Актуелни председник врањске Скупштине на ову функцију дошао је из редова СНС-а, чији је члан постао пре мајских избора 2012. године, када је постао председник Градског одбора. Претходно је од 1997. године био запослен у Ветеринарској станици у Врању, где је у два мандата био заменик директора и учествовао је у приватизацији, те је постао и један од сувласника.

Управо је због активности у Ветеринарској станици био на тапету Агенције за спречавање корупције, јер је као сувласник у време док је био одборник у Скупштини града Врања склопио уговоре са Градом за вештачко осемењивање крава и збрињавање паса луталица. Тада се званично правдао непознавањем закона.

Занимљиво је да је улица у којој живи на управо његову иницијативу понела назив некадашње председнице Агенције за борбу против корупције Верице Бараћ, којој се дивио због „храбрости и правдољубивости“. У интервјуу за угашени недељник Врањске је средином септембра 2013. године, пар месеци пре него да Агенција објави да је у сукобу интереса, говорио о борби против корупције:

„Искрено и безрезервно подржавам борбу против корупције и у томе сам уз председника странке којој припадам“, говорио је Тричковић.