Прочитај ми чланак

СНС КАРТЕЛ Томина имовина више није јавна, а грађани му плаћају вилу

0

На сајту Агенције за спречавање корупције више не може да се види списак имовине и прихода Томислава Николића, актуелног председника Националног савета за координацију односа са Русијом и Кином и бившег председника Србије. Није познато зашто је Николић изузет од јавног увида у његову имовину, будући да је и даље јавни функционер који живи у државној вили на Дедињу и чије трошкове од око 3.400 евра месечно плаћају грађани Србије.

Након одласка са председничке функције, Томислав Николић се повукао из дневне политике, али се није одрекао привилегија.

Како се не би кандидовао на изборима за председника државе, њега је Влада Србије 2017. поставила за председника Националног савета за координацију односа са Русијом и Кином, а доделила му је на коришћење и вилу на Дедињу, која је према Владиној уредби претходно била одређена за председничку резиденцију.

Реч је о луксузном објекту у Ужичкој улици, у којем је живео Николић за време свог председничког мандата. За разлику од осталих високих државних функционера, који су се по одласку са функција исељавали из државних вила, Николић је желео да на Дедињу остане, иако је у свом власништву имао луксузни стан на Новом Београду, кућу у Бајчетини, али и нелегалне викендице на Сави, које се званично воде на његове синове.

Годину дана пошто му је истекао председнички мандат, Уредба је промењена и вила у Ужичкој, уместо за шефа државе, одређена је за резиденцију председника Савета за сарадњу са Русијом и Кином.

И не само што Томислав Николић користи једну од најлепших државних резиденција, већ се из буџета, новцем свих грађана Србије, плаћају и трошкови одржавања тог луксузног објекта. Како је раније писао Инсајдер, просечни месечни трошкови износе приближно 400.000 динара или око 3.400 евра.

„У те трошкове спада редовно одржавање објекта, споља и изнутра, генерално чишћење комплетне зграде два пута годишње, комунални трошкови, као што су вода, струја и телефон, као и грејање на лож-уље“, рекли су за Инсајдер у Влади у новембру 2018.

Оно што се зна је да бивши председник не прима надокнаду као председник Савета за сарадњу са Русијом и Кином, као и да прима председничку пензију у износу од 97.282 динара (податак из априла 2020). Сви остали његови приходи, као и имовина, више нису јавни, будући да га нема у регистру имовине на сајту Агенције за спречавање корупције.

Портал Нова.рс питао је Агенцију зашто се на сајту тог тела више не може видети имовинска карта Николића, али одговор до објаве овог текста нисмо добили.

Мало је вероватно да све то има везе са недавним аутентичним тумачењем појма “јавни функционер”, које је, између осталог, дефинисало ко је све у обавези да доставља податке о имовини Агенцији за спречавање корупције. И по том новом тумачењу, Николић спада у категорију функционера, будући да га је изабрала Влада Србије.

На сајту честитке и поздрави

Није познато ни шта је конкретно посао Томислава Николића у Савету за сарадњу са Русијом и Кином, као и које су активности тог савета и чему служи Канцеларија, која функционише у оквиру Савета. Само до априла 2020. за њен рад из буџета је издвојено најмање 1,4 милиона евра.

Последња објављена вест на сајту Канцеларија је из фебруара ове године, а ради се о писму захвалности које је, како пише, Николићу упутио секретар Покрајинског комитета КПК Фуђен. Пре тога објављена је и информација о састанку Радне групе са представницима кинеских инвеститора поводом изградње Рафинерије нафте у Смедереву, као и новогодишња честитка кинеског председника Си Ђинпинга Николићу и његовој супрузи Драгици.

Крајем прошле године објављен је говор бившег председника на форуму у Нанђингу, а у јулу 2020. опет писмо захвалности председника Кине.